Sugárzás ellen védő mellényt fejlesztettek űrhajósoknak

Egy izraeli vállalat olyan mellényt fejlesztett ki, amely védelmet nyújthat az űrhajósoknak a halálos sugárzás elől a mélyűrben vagy a Mars felszínén. A tervek szerint az Orion kapszula holdi elrepülésekor tesztelnék az űrben.

A Marsra tartó asztronautákra a legnagyobb veszély valószínűleg a gammasugárzás lesz, amely fokozatosan pusztítja szervezetüket. Mindezt kivédendő, az izraeli StemRad vállalat kifejlesztett egy sugárzástól védő mellényt, az AstroRadet, amelyet az Orion kapszulán szeretnének tesztelni a 2018-as holdi tesztmissziók folyamán.

A mellény védelmet nyújt a létfontosságú emberi szöveteknek, különösen az őssejteknek, amelyeket elpusztíthat a napsugárzás a mélyűrben vagy a Mars felszínén, hiszen ennek ritka atmoszférája nem nyújt védelmet – mondta el a vállalat vezetője, Oren Milstein a Reutersnek.

A NASA reményei szerint a 2030-as évek közepén már embert küldhet a negyedik bolygóra.

A StemRad fejlesztette AstroRad mellény egy próbababán, Haifában, 2017. február 23-án.(Fotó: Reuters/Amir Cohen)

A StemRad fejlesztette AstroRad mellény egy próbababán, Haifában, 2017. február 23-án.(Fotó: Reuters/Amir Cohen)

A mellény olyan rétegekből áll, amelyek leginkább szintvonalas térképet idéznek fel, emellett minden űrhajósnak testre szabott. Fémet nem tartalmazó védőanyagokat helyeznek el bennük a létfontosságú szervek fölött.

A StemRad közlése szerint a koncepció már bizonyított laboratóriumban és szimulációkban, a tesztelést az Orion fedélzetén folytatnák. A Lockheed Martin, a NASA és az ESA közös fejlesztésű kapszulája a Space Launch System rakétán indul debütáló repülésére 2018 második felében.

A holdi elrepülés során a mellényt felcsatolják egy próbababára, a készülék monitorozza a sugárzás elnyelődésének mértékét. Egy másik védelem nélkül repül; majd a hazatérés után a kutatók összehasonlítják a mért értékeket.

Egy hölgy az AstroRad mellényben az orosz Excalibur-Almaz űrkapszulában demonstráció során, Haifában, február 23-án. (Fotó: Reuters/Amir Cohen)

Egy hölgy az AstroRad mellényben az orosz Excalibur-Almaz űrkapszulában demonstráció során, Haifában, február 23-án. (Fotó: Reuters/Amir Cohen)

A kapszulának egyébként meglesz saját kis menedéke, ahová az űrhajósok napviharok vagy napkitörések idején visszahúzódhatnak. Míg a mellény sem feltétlenül biztosítja a szabad mozgást ilyen feltételek esetén, de lehetővé teheti, hogy ne kelljen azonnal sietősen visszahúzódniuk a védett területre.

A Föld körüli pályán, például a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén dolgozó űrhajósok nem szembesülnek ugyanezzel a kockázattal, mivel őket megvédi a bolygó pajzsként funkcionáló mágneses mezeje.

Az első bevethető mellényeket a tervek szerint az év végére gyártják le.