Beregszászi lány a forgatókönyvírója Angelina Jolie új filmjének

A Kanadában élő Doron Anita a társ-forgatókönyvírója a The Breadwinner (A kenyérkereső) című, készülőben lévő animációs filmnek, amelynek nem mellékesen Angelina Jolie a producere. A film egy kényszerűségből a család kenyérkeresőjévé váló afgán kislányról szól, és 2017 elején kerülhet a mozikba.

A jelenleg Kanadában élő 42 éves rendező, forgatókönyvíró, producer és operatőr számos filmen dolgozott már, többek között ő rendezte a The Lesser Blessed (2012) című alkotást, amely elnyerte a kanadai filmfesztivál fődíját. Doron Anita 12 évesen még Beregszászban döntött úgy hogy filmes karrierbe kezd.

Első filmjét szülővárosában készítette, a Vérke folyóról szóló alkotás azt mutatta be, hogyan lett a tiszta vízű folyóból egy koszos csatorna.

A kenyérkereső (The Breadwinner). Forrás: cartoonbrew.com

A kenyérkereső  (The Breadwinner). Forrás: cartoonbrew.com

Készülő filmje miatt szüleit behívatták a polgármesteri hivatalba, nyomatékosan megkérték őket, hogy állítsák le a gyereküket, ne feszegesse a témát különben elveszítik a munkájukat. Anita visszaemlékezéseiben arról mesélt, hogy az édesapja barátjától kölcsönkért kamerával készítette a filmet, olyan embereket szólaltatott meg benne, akik még emlékeztek a tiszta folyóra.

Anita idővel emigrált a Szovjetunióból előbb Izraelbe onnan pedig Kanadába került. 2002-ben szerzett filmes diplomát a torontói Ryerson Egyetemen. Az első film, amin még tanoncként dolgozott az Ararát volt, ami a Cannes-i filmfesztivál díjra jelölt filmje volt 2002-ben.

A The Breadwinner című animációs film amin most dolgozik Deborah Ellis kanadai írónő 2000-ben megjelent, azonos című regényén alapul. A történet Parvanáról, egy 11 éves afgán kislányról szól, aki magát fiúnak álcázva kényszerül a család kenyérkeresőjévé válni, miután apját igazságtalanul bebörtönzik a tálibok uralta Afganisztánban. A film 2017 elején kerülhet a mozikba.