Vasárnap kezdődik a házasság hete

Vasárnap kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára - mondta Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kiemelte: az idei év központi programjaiban nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalabb generációra. Emellett idén először ingyenes online párkapcsolati tréninget is szerveznek, amelyre a rendezvény honlapján lehet majd jelentkezni. A tizedik alkalommal megrendezett program idei mottójának – “Veled kiteljesedve” – házaspár arca Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika – hangzott el.

Herjeczki Kornél kitért arra, hogy a házasság hetét 21 országban rendezik meg, és egymillió ember vesz részt rajta. A program igazi jelentősége a szemléletformálás. “Óriási dolog, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a házasság ma is korszerű, a jövőt megalapozó kapcsolati forma” – fogalmazott.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy a házasság elköteleződés, olyan, mint a “kötelékrepülés”, oda kell figyelni, vigyázni kell benne a másikra, mert ha nem, abból könnyen “zuhanás, tragédia lehet”.

Kitért arra, hogy az elköteleződés szó manapság nem cseng jól, nem véletlen, hogy egyre később, egyre nehezebben szánják rá magukat a fiatalok. A fiatalok félnek az elköteleződéssel együtt járó kockázattól. De maga a szeretet is mindig kockázat, és e kockázat vállalása nélkül nincs élet és nincs jövő – mondta.

Gáncs Péter hozzátette: mivel a házasság veszélyes üzem, időről időre szükség van a “karbantartásra” is, többek között ezt célozzák a házasság hete programjai is.

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek vasárnap a debreceni református nagytemplomban, a hetet lezáró szentmisét pedig a budapesti belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban tartják.

A központi programok sorában konferencián, beszélgető esten, filmvetítésen járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, közszereplők a házasság, a párkapcsolat témáját.

A programok megtalálhatók a rendezvény honlapján, a www.hazassaghete.hu oldalon.

A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.