Idén 40 millió forintot fordít állatvédelemre a kormány

A költségvetésben a kormány az idén 40 millió forintot különített el az állatvédelmi feladatokra, ebből az összegből folytatódik a menhelyi kutyák ivartalanítása, az ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítése, valamint a felelős állattartásról szóló lakossági tájékoztatás is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Zsigó Róbert hozzátette: a kormány, a kormány szervei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a civil szervezetekkel együttműködve, az elmúlt években sokat lépett előre az állatvédelem területén.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eddigi nyári ellenőrzéseiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Zila kávéházban 2014. augusztus 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Példaként említette, hogy bevezették a 4 hónaposnál idősebb ebek kötelező egyedi jelölését és nyilvántartását, ennek köszönhetően folyamatosan csökken a kóbor kutyák száma. Az ebrendészeti telepeken a kóbor kutyák száma öt évvel ezelőtt még elérte 30 ezret, 2015-re számuk 20 ezer alá csökkent.

Az államtitkár közölte: az állatok iránti felelősség tudatosítását szolgálja egyebek mellett a Nébih által indított Szabad a gazdi program, ami a menhelyi kutyák örökbe fogadására helyezi a hangsúlyt a kutya vásárlásával szemben. A Vigyél Haza Alapítvánnyal pedig egy, a kutyatartás szabályait és a felelős állattartás gyakorlati megvalósítását összefoglaló kiadványon dolgozik közösen a Nébih.

Állami és uniós támogatásból valósulnak meg a programok

Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010-óta különböző pályázatok útján közel 3 milliárd forint került a természet- és állatvédő szervezetekhez. A szervezetek fejlesztéseit és programjait támogatta ebből a forrásból a magyar állam és az Európai Unió.

A miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy a napokban Kiskunlacházán az Ebsegély Alapítvány által üzemeltetett kutyamenhely kigyulladt és mintegy 60 kutya bennégett. A menhely megsegítésére a kormány az FM-en keresztül 1 millió forinttal támogatja az alapítványt.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az eseményen jelentette be, hogy az egyetemen idén kötelező tantárgyként indul el magyar, angol, illetve német nyelven az állatvédelem. Ezen felül a felsőoktatási intézményben 2017-ben kezdődik majd el az állatvédelmi szakállatorvos képzés is.