Klebelsberg Központ: az iskolák hetede szervez sítábort

Soron kívüli tájékoztatást kért a sítáborokról a Klebelsberg Központ.

Egy héttel ezelőtt nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány: az egész országot sokkolta a veronai buszbaleset. Az iskolafenntartó a sítáborokról kért beszámolót.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: a tragédiát követően Balog Zoltán miniszter jelezte, hogy a szabályok felülvizsgálatára kerül majd sor. Az intézményfenntartóval szemben kérés volt, hogy mérje fel, hogy az iskoláknál a sítáborok különböző szervezési körülményei hogyan alakulnak.

Amellett, hogy a szabályok felülvizsgálata elkezdődött, a fenntartónak egyébként is kötelezettsége, hogy tisztában legyen azzal, hogy az iskolában milyen körülmények és feltételek mentén történik az ilyen típusú programok szervezése – tette hozzá.

Solti Péter kiemelte: az elsődleges információkat már megkapták, ám még sok esetben szükség van az adattisztításra. Zajlik a párbeszéd a tankerületi központokkal, de már lehet látni, hogy ebben a tanévben hogyan alakult a sítáboroztatással kapcsolatos gyakorlat.

Jelenleg a Klebelsberg Központ hálózata által fenntartott iskolai kör 14-15 százaléka érintett ilyen típusú sítábor-szervezésben; ez nagyságrendileg körülbelül 8500 tanulót érint, és emellett 1000 pedagógus vagy segítő kíséri el a gyerekeket a táborokba.

Előfordul, hogy utazási iroda segíti az iskolát a szervezésben, de olyan is, hogy a testneveléstanárok szervezik korábbi gyakorlat alapján. A Szinyei Merse Pál Gimnázium esetében is ilyen típusú szervezésről van szó, de arra is van példa, hogy több iskola együttesen szervez tábort – emelte ki Solti Péter.

A szervezés feltételeiről kértek egy komplex visszajelzést, és valamennyi biztosítással kapcsolatos információkra is hamarosan fény derül – fűzte hozzá.

Kiemelte: a pedagógiai programban a sítábor szervezésének a lehetőségét minden esetben jelezni kell; a munkatervben – mely alapján az adott iskola a tanévét szervezi – benne kell lenniük a sítábor pontos paramétereinek.