Angela Merkel sajnálkozik

A német kancellár sajnálattal fogadta, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba - közölte vasárnap a kancellár szóvivője.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke ugyanakkor elismerését fejezte ki Donald Trump politikai stílusával kapcsolatban.

Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkelnek az a meggyőződése, hogy senkit sem lehet a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva “általános gyanú alá helyezni” származása vagy vallása miatt.

epa05756551 German Chancellor Angela Merkel speaks during a gathering of the Christian Democratic Union (CDU) party in her electoral district in Grimmen, Germany, 28 January 2017. Merkel visited her constituency in Mecklenburg-Western Pomerania on the occasion of her confirmation as candidate for the German parliament elections in September 2017.  EPA/CLEMENS BILAN

Angela Merkel német kancellár EPA/CLEMENS BILAN

A genfi menekültügyi egyezmény megköveteli a nemzetközi közösség tagjaitól, hogy humanitárius okok alapján fogadjanak be háborús menekülteket. Ez kötelessége valamennyi országnak, amely csatlakozott az egyezményhez. Angela Merkel kifejtette, elmagyarázta ezt a politikát az amerikai elnöknek a szombati telefonbeszélgetésükön – áll a közleményben.

A német kormány megvizsgálja, hogy az amerikai elnök rendelete milyen következményekkel jár a kettős állampolgársággal rendelkező német állampolgárok számára, és azt is áttekinti, hogy adott esetben miként képviselheti az érintettek érdekeit – tette hozzá Angela Merkel szóvivője.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Thomas Oppermann parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető a Die Welt című lapnak azt mondta, Donald Trump rendelete a beutazási tilalomról “embertelen és balga”, ellentétes mindazzal, ami az Egyesült Államokat népszerű, jó hírű bevándorlási célországgá tette, és kárt okoz az amerikai gazdaságnak.

Az ellenzéki Zöldek részéről a Bundestag-frakció egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, a német-iráni kettős állampolgár Omid Nouripour a Hessen tartományi közszolgálati médiatársaságnak (Hessischer Rundfunk) azt mondta, szerinte több mint 100 ezer német kettős állampolgár lehet, aki a rendelet miatt nem utazhat be az Egyesült Államokba, köztük 70 ezer német-iráni állampolgár, így ő is.

Mint mondta, ennek ellenére elkötelezett “atlantista” marad, de tiltakozó jegyzéket intéz az amerikai törvényhozáshoz, és kezdeményezi, hogy a Bundestag vegye napirendre az ügyet.

Horst Seehofer egy vasárnapi lapinterjúban kiemelte, hogy Donald Trump demokratikus, szabad választáson szerezte meg az elnöki tisztséget, és ezt tiszteletben kell tartani. “Hiányolom ezt a tiszteletet manapság” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, vajon nem Donald Trump provokálta-e ki a tisztelet hiányát, Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban azt mondta, hogy az új amerikai elnöknek “teljesen más politikai stílusa van, mint amihez itt Európában hozzászoktunk évtizedek alatt”.

Donald Trump “következetesen és sebesen beváltja választási ígéreteit, pontról pontra”, míg “mi Németországban először létrehoznánk egy munkacsoportot, aztán egy ellenőrzési csoportot, majd egy végrehajtási csoportot”.

Mindez azonban “hangsúlyozottan nem azt jelenti, hogy helyesnek találom Trump valamennyi intézkedését” – emelte ki Horst Seehofer.

A bajor kormányfő kijelentését bírálták az SPD és az ellenzéki Zöldek részéről is. A Zöldek egyik tekintélyes politikusa, Claudia Roth, a Bundestag alelnöke azt mondta, hogy Horst Seehofer “megvetésre méltó” intézményrendszerként állítja be a demokráciát, kijelentése “kész katasztrófa”, mert azt sugallja, hogy az “értékalapú politika” megbukott.

Angela Merkel és Donald Trump szombaton, közép-európai idő szerint késő délután 45 perces telefonbeszélgetést folytatott. Ez volt Angela Merkel és Donald Trump első megbeszélése. A két vezető közös közleményt adott ki a beszélgetésről, ebben hangsúlyozták, hogy a szoros német-amerikai együttműködés mindkét ország biztonságát és jólétét szolgálja, és hozzátették: mindkét félnek az a szándéka, hogy az “egyébként is kiváló bilaterális kapcsolatokat tovább mélyítsék a következő években”.

Egyetértenek abban is, hogy a NATO-nak alapvető jelentősége van a transzatlanti kapcsolatokban, és fontos szerepe van a béke és a stabilitás megőrzésében. Közös meggyőződés, hogy a szövetségnek vállalnia kell a 21. század kihívásait, a közös védelem és a kollektív biztonság pedig a katonai kapacitások fejlesztését célzó megfelelő beruházásokat igényel, valamint “méltányos hozzájárulást valamennyi szövetséges részéről”.

A szombati beszélgetésről kiadott közlemény szerint Angela Merkel és Donald Trump megegyezett abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemben, valamint a közel-, és közép-keleti térség, illetve Észak-Afrika stabilizációjának terén.

Donald Trump elfogadta a német kancellár meghívását a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros német elnöksége alkalmából júliusban Hamburgban rendezendő csúcstalálkozóra, és kifejezte örömét, hogy “rövidesen Washingtonban üdvözöli őt” – áll a közleményben.