Mérföldkő a magyarok szerepvállalása a keresztényüldözés elleni fellépésben

Pozitív, iránymutató fejleményként értékelte az üldözött keresztényekért létrehozott helyettes államtitkárságot az Aid to the Church in Need nemzetközi egyházi segélyszervezet közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Mark von Riedemann kifejtette: a válsággócokban tevékenykedő szervezet munkájának fontos része, hogy a politikusokhoz eljuttassák az egyház hangját, tapasztalatait, amelynek el kell jutnia például Brüsszelbe.

Kitért arra is, történelmileg úgy alakult, hogy az Európai Parlament részéről egyfajta távolságtartás alakult ki az egyházi szervezetekkel szemben, de ez változik, részben a világ különböző részein mozgásban lévő 16 millió migráns miatt. Ennek a folyamatnak a vallási tartalmát, motivációit nem lehet figyelmen kívül hagyni, a szekuláris megközelítés nem elégséges, ezt pedig már az EU vezetői is kezdik megérteni – vélekedett az igazgató.

Elmondása szerint végre kezd kialakulni az együttműködés, amit erősíthet a magyar kormány által az üldözött keresztények védelmében létrehozott helyettes államtitkárság is. Hozzátette: fontos lépés ez, mivel más államok is figyelik, hogyan fejlődik majd a kezdeményezés. Meglátása szerint mérföldkő a magyar szerepvállalás.