Zsugorodik a magyar nyelvű oktatás Kolozs megyében

Kevés a gyermek, emiatt Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is zsugorodik a 2017-2018-as tanévtől a magyar nyelvű oktatási hálózat.

A Maszol.ro portál pénteki cikke szerint idén ősztől 78-cal kevesebb magyar kilencedik osztályos, és 98-cal kevesebb magyar ötödik osztályos lesz Kolozs megyében, mint a mostani tanévben. Emiatt a Brassai Sámuel Gimnáziumban és a külvárosi vegyes tannyelvű Onisifor Ghibu Gimnáziumban szűnik meg a következő tanévtől egy-egy 9. osztály, a Báthory István Gimnáziumban pedig eggyel kevesebb ötödik osztály indul.

Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a portálnak úgy vélekedett, hogy a magyar iskolahálózat e kedvezőtlen fejlemények ellenére is nyertese volt a jövő évi beiskolázási számokról folyó vitának, hiszen, ha ugyanazzal az átlaglétszámmal számolnák a magyar osztályokat, mint a románokat, kettővel kevesebb 9. osztály indulna.

Kolozs megyében a tanfelügyelőségnek kellett meghoznia a döntést arról, hogy mely iskolákban induljon kevesebb magyar osztály. A kolozsvári iskolák vezetői ugyanis korábban nem tudtak egymással megegyezni erről.

Korábban Sepsiszentgyörgyön is karcsúsítani kellett az iskolahálózatot. A kedvezőtlen demográfiai mutatók miatt a városi önkormányzat a múlt héten a Puskás Tivadar Szakközépiskola és a Kós Károly Szakközépiskola összevonásáról döntött. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a Kós Károly szakközépiskola belvárosi épületében az ingatlan felújítása után elemi iskolát hoz létre, amelybe a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Gimnázium elemi osztályait csoportosítja.

Az intézkedések mind Kolozsváron, mind pedig Sepsiszentgyörgyön élénk vitát váltottak ki a magyar közösségben. A sepsiszentgyörgyi intézmény-összevonást a közösségi portálokon megjelent kommentárokban sokan a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium elleni hatósági fellépéshez hasonlították.