Magyar kutatók felfedezése segítheti az akut vesekárosodás kivédését

Magyarországon csaknem egymillióra tehető a krónikus vesebetegek száma. Ezért is jelentős az a felfedezés, amely a világ legrangosabb nefrológiai szaklapjában jelent meg.

Az akut vesekárosodás kivédésének új lehetőségeiről tett közzé vadonatúj tanulmányt a Magyar Tudományos Akadémia, Semmelweis Egyetem Lendület Diabétesz Kutatócsoportja.

A kutatók nem gondoltak rá, hogy a Sigma-1 receptor a központi idegrendszeren kívül más szervekben is fontos lehet. A magyar kutatócsoport írta le ezt elsőként, ahogyan azt is, hogy ennek a receptornak az aktiválása, tehát működésének serkentése vesekárosodás kapcsán jótékony hatást válthat ki.

Dr. Fekete Andrea, a kutatócsoport vezetője az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, akut vesekárosodás nagyon gyakran kialakulhat a mindennapi életben, nagy műtétek kapcsán, nagyfokú folyadékvesztés, égés során egyaránt.

Szavai szerint vannak olyan radiológiai vizsgálatok, amikor kontrasztanyagot adnak, akkor is gyakran előfordulhat akut vesekárosodás, ilyenkor az oxigénhiány következtében a vese működése lelassul, és olyan nagyon fontos funkciók, amelyek a szerv ionháztartásában, só-víz anyagcseréjében szerepet játszanak, zavart szenvednek – magyarázta a műsorban.

Az akut vesekárosodás folytán a toxikus anyagok annyira felszaporodnak, hogy a vese ezeket már nem tudja kiválasztani, ami életveszélyes állapotot, hosszú távon a szerv végleges leállását okozhatja. Csak a dialízis vagy a transzplantáció segíthet.

A szakember hozzátette, fontos, hogy ezt a vesekárosodást csökkenteni lehessen. Állatkísérletekben és sejttenyészetben kimutatták, hogy adva ezt a szert – tervezetten, amikor már számítanak ilyen stressz-szituációra - csökkenthető az oxigénhiány következtében létrejövő vesekárosodás, az állatok kevésbé halnak el, illetve a vese működése gyorsabban felépül, jobban megőrződik hosszú távon, vagyis kevesebb károsodás lesz – magyarázta.

A Sigma-1 receptort először a központi idegrendszerben azonosították és legtöbb ismert funkciója is ide köthető. Dr. Hosszú Ádám az első szerzője annak a tudományos cikknek, amely bemutatja a receptor akut vesekárosodásban betöltött protektív, vagyis segítő-védő szerepét.

Minden tudás - Akut veseelégtelenség kezelése

Csapatával először kimutatták, hogy a vesén belül mely régiókban, illetve sejtekben található meg a receptor. Ezután kezdtek el állatkísérleteket végezni, ahol patkányokon modellezték az akut vesekárosodást.

Szavai szerint egy a receptort aktiváló szert adtak a patkányoknak, majd megvizsgálták a különböző folyamatokat. Ekkor figyelték meg, hogy az aktiváló szer alkalmazása jótékony hatású, csökkenti a vese károsodását. Ezt követően igyekeztek magyarázatot találni rá, pontosan milyen folyamatok révén, hogyan történik a protekció – magyarázta a műsorban.

A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a Sigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget kínálna vesebetegeknek. A számuk több százmillióra tehető a világon.