Nemzetközi konferenciát rendeztek a szalakótákért Kecskeméten

Huszonhét ország szakemberei látogattak el Kecskemétre, a szalakóták védelmében rendezett nemzetközi konferenciára. A faj egyedszáma egész Európában jelentősen lecsökkent. Mivel hosszútávú vonuló, nem elég csak a költőhelyén védeni, nemzetközi összefogásra van szükség a költő- és telelőhelyek, valamint a vonulási útvonalak megőrzéséért.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság közreműködésével nemzetközi konferenciát szervezett a világ szalakótavédelmi szakembereinek Kecskeméten, január 19-21 között. „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” LIFE+ projekt keretében megvalósult találkozó egyik fő célja a faj védelmére 2008-ban összeállított első Nemzetközi Fajvédelmi Terv frissítése volt – írja közleményében az egyesület.

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen lecsökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. A szalakóták évente csupán négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki.

Szalakóták Spanyolországban. (Fotó: AFP)

Szalakóták Spanyolországban. (Fotó: AFP)

A közlemény szerint a hosszú, évente oda-vissza akár több tízezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza.

Mindezen nehézségek mellett az egyre fogyatkozó költőterületeiken további problémákkal szembesülnek, mint például a túlzott vegyszerezés okozta táplálékcsökkenéssel, a fészkelésre alkalmas odvas fák hiányával, a középfeszültségű vezetékek okozta áramütéssel, és az intenzív mezőgazdálkodás okozta élőhelyromlással.

Mivel a szalakóta hosszútávú vonuló (a Szaharától délre telel), ezért nem elég csak a költőhelyén védeni. Nemzetközi összefogásra van szükség a költő- és telelőhelyek, valamint a vonulási útvonalak megőrzése érdekében. A nemzetközi együttműködést az érintett országok által jóváhagyott, úgynevezett fajvédelmi terv segíti – írja az MME közleményében.

A konferenciára 27 országból közel 80 szakember érkezett. Fontos szempont volt, hogy a résztvevők ne csak a szalakóta európai költőterületeinek országait, de a faj vonulási útvonalát (Ciprus és Izrael) és a telelőterületeket (Kenya és Dél-Afrika) is reprezentálják.

Kapcsolódó tartalom