Az ország nagy részén veszélyes a levegő

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet - a levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél. Az OKK térképén hétfőn az ország keleti felében, a középső területeken, s néhol a Dunántúlon is – összesen húsz települést (köztük a fővárost) jelöltek a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

A légszennyezettség mértéke a nyugati országrészben is csak némileg alacsonyabb. Itt is hét település – Pécs, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Sopron, Szombathely és Szengotthárd – levegőjét minősítették egészségtelennek. Emellett Ajkán is kifogásolt a levegő minősége.

Járművek közlekednek a párás, poros időben - képünk illusztráció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Járművek közlekednek a párás, poros időben – képünk illusztráció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen – a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban – is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát – az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

Nyíregyházán riasztási fokozatot jelentettek

Parillák Gabriella, Nyíregyháza Polgármesteri Hivatalának sajtófőnöke közölte: a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási értéket.

A Széna téri mérőállomás szombaton köbméterenként 150, vasárnap pedig 125 mikrogrammos értéket regisztrált. A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható – tette hozzá a sajtófőnök.

Az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy ne használja a személyautókat, főleg a dízelüzeműeket, utazzon autóbusszal, és ha lehetséges, mérsékelje a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát – a riasztási fokozat alatt tilos minden nyílt téri égetés.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást kerülje el mindenki, aki teheti – kérik.

Galamb ül egy párkányon a párás, poros időben - képünk illusztráció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Galamb ül egy párkányon a párás, poros időben – képünk illusztráció (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Pécsett tájékoztatási fokozat van érvényben

Pécsen romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-vel.

A közleményben azt írták: három pécsi monitorállomás mérései alapján az elmúlt két egymást követő napon meghaladta a szálló por (PM10) légköri koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket. Kiemelték: a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi légköri állapot is kedvez a szmoghelyzet fennmaradásának.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester ezért arra kér mindenkit, hogy kerülje a személygépjárművek – főként a dieselüzeműek – használatát, utazzon inkább a közösségi közlekedéssel és lehetőleg ne tüzeljenek szénnel és fával.

A levegőminőség-romlás miatt leginkább veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Az önkormányzat azt javasolja nekik, hogy ne tartózkodjanak a szabadban és ne szellőztessenek.

Tovább nőtt a légszennyezettség Salgótarjánban

A szmogriadót szombaton rendelték el, miután a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken meghaladta a riasztási küszöbértéket, a 100 mikrogramm/köbmétert – szombaton 125,8, vasárnap 159,2 mikrogramm/köbméteres értékeket mértek, ezért életben marad a riasztási fokozat – írták.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester továbbra is arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A polgármester elrendelte az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

A meteorológiai előrejelzés szerint az éjszaka képződő rétegfelhőzet jelentős része napközben is megmaradhat, így a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz Salgótarjánban, de a szálló por koncentrációjának napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy közelében alakulhat.