A személyiség a trauma súlya alatt megroppanhat - Most a stabilizálás a legfontosabb

A feldolgozást nagyban nehezítik a korábban megélt, feldolgozatlan traumatikus események, amelyek ilyenkor felerősödnek, és keverednek a régi élmények a frissekkel - mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus a veronai buszbaleset kapcsán.

16 halálos áldozatot követelt a péntek éjszakai autóbusz baleset Verona közelében, 26-an pedig megsérültek, miután a magyar diákok busza egy oszlopnak csapódott és kigyulladt az autópályán.

Fotó: MTI/EPA

Egyelőre nincsenek pontos információk arról, mi vezetett a katasztrófához, zajlik a nyomozás. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. Vasárnap este és hétfő délután összesen négy súlyos sérültet szállítottak haza, őket a Honvédkórházban ápolják. Vasárnap hazaérkezett a túlélők többsége is. A diákok hétfőn reggel részt vettek a Kossuth téri megemlékezésen, amikor félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. Egyikük ekkor nyilatkozott a balesetről.

„Nem tudtam gondolkodni, csak kifutottam az ajtón”

A fiú, aki buszon volt, arról mesélt, hogy aludt, és a busz ütközésére ébredt fel. „Elől haltak meg a legtöbben, akik hátul ültek kisebb sérülésekkel ki tudtak jönni. Három perc alatt a busz összes része égett már, a tűz elől terjedt először. Valaki kiütötte az ablakot, van, aki kimászott. (…) Az volt a szerencsém, hogy még ki tudtam menni az ajtón, ami már akkor lángolt. Én is majdnem megégtem. Megfordult a fejemben, hogy megállok, de nem tudtam gondolkodni, csak kifutottam az ajtón” – mondta a buszbaleset egyik túlélője, aki vasárnap este érkezett haza Magyarországra.

Pszichológusok foglalkoznak a diákokkal és a tanárokkal is

Szombat óta pszichológusok foglalkoznak a gimnázium diákjaival, tanárival és a hozzátartozókkal. A szakemberek ma igyekeztek felkészíteni a pedagógusokat a holnapi tanítási napra. A csapat egyik tagja F. Németh Margit pszichológus, aki hétfőn délelőtt a Vendég a háznál című műsorban nyilatkozott.

Verona, 2017. január 21. A veronai buszbaleset egyik túlélője (j2) a túlélőket elszállásoló veronai szálloda előtt 2017. január 21-én. Az éjjel a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt az észak-olaszországi nagyvárosnál. A balesetben tizenhat diák életét vesztette, a sérültek száma huszonhat. (MTI/EPA/Filippo Venezia)

A beszélgetés ilyenkor a legnagyobb segítség

Jellegzetes reakció ilyen esetek után, hogy a sorstársak igyekeznek találkozni egymással és tenni szeretnének valamit közösen. Például mécsest gyújtani, majd a következő lépcsőfok, hogy elkezdenek beszélgetni egymással az átélt eseményekről. „A beszélgetés a közös gondolatok, érzések megosztása fontos dolog és nagy segítség az érintettek számára” – mondta el a pszichológus.

A személyiség a trauma súlya alatt megroppanhat

A legfontosabb, hogy minél előbb megtörténjen a pszichés stabilizálás, ugyanis egy halál olyan traumatikus esemény, amely krízist hozhat létre – mondta Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus kifejtette, egy trauma nem más, mint hirtelen fellépő veszteségélmény, amivel nem tud az ember megküzdeni. Ennek a traumának a következménye lehet a krízis, ami egy beszűkült állapotot jelent. Ezt oldani kell, mert a személyiség a trauma súlya alatt egy idő után megroppanhat.

Az időtényező nagyon fontos. Az, hogy pszichológus csoport ment ki Olaszországban a tragédia után másnap, jó hír, hiszen rendkívül fontos volt, hogy már a helyszínen kapjanak támogatást a túlélők. „Egy dúló lelki küzdelem van bennük. (…) Érzelmi, viselkedéses szinten kerülnek válságba, tehát az érzelmeiket nehezen tudják kontrollálni, nem látják magukat reálisan, és döntésképtelenné válnak” – magyarázta Makai Gábor.

A lényeg, hogy szépen lassan egy új, és más megvilágításba kell helyezni a traumát, hogy átkereteződjön a probléma. A pszichológusoknak el kell érni azt, hogy a túlélők beszélni tudjanak a történtekről. De nemcsak a túlélőknek van szüksége szakszerű támogatásra, hanem az osztálytársaknak és a tanároknak is.

Egyénenkét változó, hogy meddig tart a feldolgozás

A traumára adott pszichés válaszreakció egyedi, így nem lehet megmondani, hogy kinek, mennyi időre van szüksége a feldolgozáshoz, de nagyon fontos, hogy a megoldás ne az érzelmek elfojtása legyen. A feldolgozást nagyban nehezítik a korábban megélt, feldolgozatlan traumatikus események, amelyek ilyenkor felerősödnek, és keverednek a régi élmények a frissekkel – mutatott rá.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus arra is felhívta a figyelmet, hogyha a családtagok vagy a tanárok azt tapasztalják, hogy egy gyereknek nem sikerült feldolgozni az eseményeket, akkor forduljanak segítségért, akár más pszichológus szakemberhez.

Kedden osztályfőnöki órák lesznek a Szinyeiben

Szombat óta pszichológusok foglalkoznak a gimnázium diákjaival, tanárival és a hozzátartozókkal. A szakemberek hétfőn igyekeztek felkészíteni a pedagógusokat a keddi napra, hogy úgy tudjanak majd a diákok elé állni, hogy a trauma feldolgozását segítsék.

MTI Fotó: Kallos Bea

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumban a keddi nap is teljesen más lesz, mint eddig. Osztályfőnöki órákat fognak tartani, de hagyományos értelemben vett tanítás nem lesz – erről Jáki Gábor, a gimnázium intézményvezető helyettese számolt be a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

„Kedden még nem lesz tanítás, így döntöttek a pszichológus kollégák a tantestület egyetértésével. Reggel osztályfőnöki órák lesznek. Úgy gondoljuk, hogy a hangulat alkalmatlan lesz a tanításra és azt feltételezzük, hogy a gyerekek koncentrációs képessége nem lesz abban az állapotban, hogy képezzük őket. Először szeretnénk feloldani a diákokat” – mondta el Jáki Gábor.