Már Magyarországnak is elérhetőek az ESA csúcstechnológiái

Az Európai Űrügynökség nemcsak a világűr felfedezésével foglalkozik, hanem az űrtechnológia mindennapi hasznosíthatóságát is fontos feladatának tartja.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy sikeresen működő technológiai transzfermodellt hozott Magyarországra.

Tari Fruzsina a Magyar Űrkutatási Hivatal vezetője az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, az Európai Űrügynökség üzemeltet egy úgynevezett technológiai transzferhálózatot, aminek célja, hogy az űripari termékeket kisebb módosítással más iparágakban is elérhetővé tegyék, és a társadalom szélesebb rétegei hasznosítani tudják azt a tudást, ami az űriparban kifejlődött – magyarázta.

Ehhez az Európai Űrügynökség által létrehozott technológiai transzferhálózathoz csatlakozott 16. belépőként Magyarország. Az ESA nemzetközi technológia transzferprogramja hozzáférést biztosít a szabadalommal védett űrtechnológiákhoz. Vagyis a magyar vállalkozások, startup cégek térítésmentesen felhasználhatják fejlesztéseikhez.

Tandi Zsuzsanna, a Technológia Transzfer Iroda (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) csoportvezetője kifejtette, az űrkutatásban mindig a csúcstechnológiát használják, ott foglalkoznak először egy adott témával. Mindezt a mindennapi életbe átemelni magával vonhatja, hogy valamit ezentúl sokkal gyorsabban, könnyebben tudunk megoldani – magyarázta.

Jó példa lehet erre, amikor a mezőgazdaságban egy traktor a megadott koordináták szerint végzi el a föld megmunkálást. De példaként lehet említeni a baktériumölő anyagot, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérletezett hideg plazmát, a modern építészetben és az űrállomáson egyaránt használt különleges üveget, vagy az űrtávközlést a bányászatban.

Clipboard18

A technológia transzferhálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét. A nemzeti technológiai transzferpontot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyitották meg.

Lévai Péter, a kutatóközpont főigazgatója szerint az Európai Űrügynökség döntését az alapozta meg, hogy a Wigner kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban.

Szakemberek szerint a programhoz való csatlakozás jótékonyan hat a gazdasági szereplőkre és a mindennapokra, hiszen az együttműködések olyan dinamikusan fejlődő területeket is érintenek, mint a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat, vagy a környezetvédelem.