Cáfolja a főváros, hogy átszerveznék a közösségi közlekedést

Hibás hírnek titulálta a Főpolgármesteri Hivatala Kommunikációs Igazgatósága a hétfői Magyar Nemzetnek azt az írását, amiben a napilap azt állította: tendert írt ki Budapest a közösségi közlekedés átszervezéséről. Mint azt Tarlós István hivatal az MTI-vel közölte: egy korábban megkötött hitelszerződés elszámolásához szükséges tanulmány tenderét írták ki csupán.

Hibás hír jelent meg a fővárosi tömegközlekedés “átszervezéséről” – közölte Budapest főpolgármesterének kommunikációs igazgatósága az MTI-vel. Mint állítják, valójában arról van szó, hogy az EIB biztosított Budapest számára egy közel 100 milliárd forint értékű fejlesztési hitelkeretet, ami nem korlátozódik a közlekedésre, ennek az összegnek a felhasználásáról viszont kötelező egy külső tanulmánytervet elkészíteni, aminek a tenderét most hirdették meg.

Hozzátették: 2008-ban, tehát 9 éve egy ilyen tanulmánytervre fizetett ki az előző városvezetés 1 millió eurót.

Napilap: átszervezésről írtak ki tendert

A közlemény előzménye, hogy a hétfői  Magyar Nemzet azt írta cikkében: a fővárosi önkormányzat január 13-áig várja azoknak a cégeknek az ajánlatát, amelyektől Budapest tömegközlekedésének és finanszírozásának átalakítására kérnek stratégiát, cselekvési tervet.

A lap írása hivatkozik arra, hogy Fővárosi Közbeszerzési Kft. honlapján olvasható dokumentáció szerint a még decemberben kiírt eljárás nyertesének átfogó tanulmányt kell készítenie a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve a BKV működéséről az elmúlt hét évre visszamenőleg.

A tanácsadótól elvárják, hogy intézkedéseket vázoljon fel a rendszer “továbbfejlesztésére”, a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának javítására, valamint az állami és fővárosi finanszírozási források reformjára, az úgynevezett integrált közlekedésszervezésre – olvasható a Magyar Nemzetben.