Belső harcokat okoz az antiszemita botrány a Jobbikban

A párton belül etikai vizsgálat indul a vecsési szervezet ellen, az ugyanis "eszement ötletnek” nevezte a zsidóság hanuka alkalmából való üdvözlését.

„Már számtalanszor békejobbot nyújtott a pártvezetés a zsidóságnak, amire mindig arcul köpéssel válaszoltak, ezért ennek semmi értelme” - nyilatkozta az Origónak Szabó Attila vecsési jobbikos képviselő, aki mindemellett kész meghalni a pártelnökért és -vezetésért, amely lojalitásának ellenére etikai vizsgálatot indít a vecsési tagszervezettel szemben, amely akár kizárással is végződhet – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy Vona Gábor pártelnök a zsidó ünnep alkalmából üdvözlő levelet írt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek és vezetőjének, mely gesztussal Szabó Attila, vecsési jobbikos képviselő képtelen megbarátkozni, ugyanakkor leszögezte, szervezete teljes mértékben lojális a párthoz és a pártelnökhöz. Szabó úgy fogalmazott: ők Köves Slomó, vezető rabbi Vona Gábor levelére közzétett válaszára reagáltak.

“Meglehet, egyfajta gesztusnak szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték) ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – írta Köves Slomó.

A Jobbik közleménye szerint „Vona Gábor etikai eljárást kezdeményezett a vecsési Jobbik Facebook-oldalán megjelent vallásgyalázó, a Jobbik és a párt elnöke álláspontjával teljesen szembeforduló nyilatkozat miatt. Az ilyen tartalmú megnyilatkozásnak nincs helye a pártban.”