Globális invázióra alkalmas hangyafajt találtak Etiópiában

Etiópia erdőségei biológiai sokféleségét vizsgálva egy kutatócsapat váratlan felfedezést tett. Egy igen népszerűtlen hangyafaj, a Lepisiota canescens a jelek szerint szuperkolóniákat kezd kiépíteni.

D. Magdalena Sorger, a vizsgálat vezetője szerint a felfedezés két okból is igen fontos. Egyrészről, mert szuperkolónia kialakítása hangyáknál igen ritka, összesen 20 fajról tudnak világszerte ilyen viselkedéssel. Másodsorban, a Lepisiota nem egyéb fajai mostanság többször is címlapra kerültek aggasztó, behatoló fajokként.

Etiópiában az erdőségek elég gyakran ortodox templomokat vesznek körbe, ezek némelyike gyakran több mint 1500 éves. Az erdők nagysága az alig néhány hektártól a több mint 400-ig terjedhet, visszamaradt oázisoknak tartják őket a kietlen táj és megművelt földek közepette.

Míg az L. canescens őshonos az általános régióban, jelenleg már nagy számban kezdett el megszállni rosszabb állapotban lévő „templomerdőket”, valamint a szomszédos, megművelt földeket, de már látták egyedeit az aszfaltozott utak és más városi struktúrák mellett.

Illusztráció. Paraponera Clavata hangyafaj. (fotó: AFP)

Illusztráció. (Fotó: AFP)

Sorger szerint mindez csak a kezdet lehet. Szavai szerint az Etiópiában talált faj globálisan megszállóvá válhat.

Az ilyen fajok gyakran az emberekkel utaznak, ezáltal, ahogyan a turizmus és a globális kereskedelem mértéke egyre növekszik az etióp régióban, annak is nő a valószínűsége, hogy a hangyák potyautasként növényeken vagy nagyobb bőröndökben az emberekkel tarthatnak. A szakember szerint egyetlen megtermékenyített királynő elég terjedésükhöz.

A szuperkolóniák olyan kolóniák, amelyek nagysága jóval túlnyúlik egyetlen bolyon, és néha több ezer kilométert is lefedhet. A friss vizsgálatban a kutatók több szuperkolóniát rögzítettek az L. canescensnél, a legnagyobb 38 kilométeres területet ölelt fel.

A hangyák molekuláris elemzése óriási genetikai változatosságot tárt fel a szuperkolóniákon belül és azok között, ami azt jelzi, hogy tagjai egymásnak nem szoros rokonai és a faj őshonos a régióban. Ezek az eddigi leghatalmasabb dokumentált szuperkolóniák őshonos hangyafaj esetén.

Mindennek ellenére robbanásszerűen növekvő egyedszámuk, megfigyelt ökológiai dominanciájuk, valamint fészkelési és táplálkozási szokásaik a kutatók szerint mind egy invazív faj jellegzetességeit idézik.

Általánosságban Soger úgy hiszi, hogy az etióp templomerdők magas globális inváziós potenciált felmutató, új, domináns hangyafaj kiindulópontjai lehetnek, ezáltal a begyűjtött információk tényleges invázió esetén fontossá válhatnak.

A vizsgálatról az Insectes Sociaux folyóiratban jelent meg.