Obama leállította a sarkvidéki tengeri olajkitermelést

A távozó elnök 2022-ig leállította az északi sarkvidéki olajfúrásokat, de az Atlanti- és Csendes-óceánon sem lehet addig bővíteni a kitermelést. Obama ezzel is próbálja megvédeni mindazt, amit a klímavédelem terén elért.

Bár Donald Trump a jelek szerint talán meggyőzhető a klímaváltozás valódiságáról, Obama elnök mégis úgy határozott: fontos döntéseket hoz meg hivatal utolsó heteiben.

Legújabb zöld lépével az északi sarkvidék érzékeny ökoszisztémáját védi: legalább 2022-ig betiltotta a tengeri olajfúrásokat a régióban.

Az ötéves program ideje alatt senki nem termelhet ki olajat a Beaufort-tengeren és a Csukcs-tengeren – a Jeges-tenger két fontos területén.

Emellett a kapacitások bővítését is megtiltotta az Atlanti- és a Csendes-óceánon. Új fúrásokat egyedül a Mexikói-öbölben lehet majd végezni az amerikai vizeken.

„Az egyedi sarkvidéki környezetet és az ipar csökkenő érdeklődését elnézve, az engedélyek lemondása tűnik a jó iránynak” – mondta el a döntésről Sally Jewell belügyi államtitkár a Los Angeles Times-nak.

Ideiglenes fúrótorony a Mexikói-öbölben (MTI/EPA/CHRISTOPHER BERKEY)

Ideiglenes fúrótorony a Mexikói-öbölben (MTI/EPA/CHRISTOPHER BERKEY)

Nagy győzelem ez a környezetvédőknek, de a szakemberek szerint üzletileg is logikus döntés született.

Az olajárak csökkennek, egyre kevesebb pénzt fektetnek a fosszilis energiahordozókba, míg a megújulók iránt egyre nagyobb az érdeklődés – érvelnek.

Obama döntése azonnali hatállyal érvénybe lépett, és ha Trump vissza szeretné vonni, a jogi rendszer sajátosságai miatt ez évekbe is telhet.

Az új elnök a kampány során többször is kifejtette: nem hisz az emberi eredetű klímaváltozásban, kilép a párizsi klímamegállapodásból és újranyitja a szénbányákat.

Ám mióta megválasztották, sokkal finomabban fogalmaz.

A napokban azt mondta: meggyőzhető az éghajlatváltozásról és meg fogja vizsgálni, mit tehet az USA azért, hogy elérjék a Párizsban kitűzött célokat.