A nagyobb minimálbér-emelés magasabb nyugdíjemelést eredményezhet

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjút a minimálbér-emeléssel kapcsolatban. A miniszterelnök szerint a vállalkozókkal való megegyezés magasabb minimálbér-emelést eredményezhet, amely végül akár magasabb nyugdíjemelést is biztosíthat.

A kormányfő úgy fogalmazott: a tárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre.  Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy kormánya megtartotta ígéretét, és megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, de mint fogalmazott, tudja hogy az alacsony infláció miatt a soron következő emelést sokan keveslik, ezért a bértárgyalásokat követő kormányzati lépés a nyugdíjasokat fogja érinteni.

– Ha sikerül eredményesnek lenni és megállapodni a vállalkozókkal, akkor magasabb minimálbér-emelés válik lehetségessé, aminek eredményeképpen nőni fognak a bérek Magyarországon. Tehát emelkedik az infláció is, ami teret nyit magasabb nyugdíjemelésre is. Tehát, ha a pénzügyminiszter sikeresen végigtárgyalja az adócsomagot, akkor a 0,9 százalékra tervezett jövő évi nyugdíjemelés 1,6 százalékra nőhet, pontosan úgy, ahogy 2016-ban volt – mondta a miniszterelnök.

A teljes interjút holnap reggel fél nyolctól, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hallhatják majd.