Colleen Bell: folytatni kell az együttműködést Európával

A következő amerikai elnöknek is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val - hangsúlyozta Colleen Bell amerikai nagykövet az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által szervezett szerdai beszélgetésen, Budapesten.

A nagykövet várakozása szerint Donald Trump választási győzelme után sem változik jelentősen az amerikai külpolitika, amelynek a gazdaságilag és politikailag erős, stabil Európa az érdeke.

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősek és dinamikusak – mondta Colleen Bell, hozzátéve, szerinte ez így lesz a jövőben is. Annak a véleményének adott hangot, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad.

Kitért arra is: “meglehetősen szokatlan” volt Orbán Viktortól, hogy kormányfőként már a kampány alatt kommentálta Donald Trump egyes kijelentéseit.

Szapáry György volt washingtoni magyar nagykövet arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem tudja teljesen feladni mostani szerepét, de elképzelhető, hogy az új elnök kevésbé konfrontatív politikát választ Oroszországgal szemben.

Magyarország tekintetében azt várja, hogy az amerikai diplomácia jóval kevesebb szót ejt majd a fékek és ellensúlyok kérdéséről. Emlékeztetett: Magyarország számos helyszínen, például Afganisztánban, Irakban és Szíriában is küzd az Egyesült Államok oldalán.

MTI Fotó: Mohai Balázs

“Megmutatta magát a mostani, valódi Amerika” – értékelte az elnökválasztást Szapáry György, aki szerint az amerikai választók két ciklus után hagyományosan változást akarnak. Hangsúlyozta: Donald Trump sikere abban keresendő, hogy képes volt megérteni, milyen nyelven kell beszélni az amerikai munkásréteggel.

Mint fogalmazott, brutális kampányon van túl az Egyesült Államok, ami részben a közösségi médiának köszönhető, ahol olyan tartalmak és üzenetek is elfogadhatóként tűnnek fel a választók számára, amelyeket a való életben nem tolerálnának. Ugyanakkor a kampány brutalitása nem jelenti azt, hogy ilyen brutális lenne az amerikai társadalom – fűzte hozzá Szapáry György.

Colleen Bell hasonlóan vélekedve úgy fogalmazott: noha most úgy tűnhet, a választás teljesen megosztotta az Egyesült Államokat, az amerikai társadalmat továbbra is erősen összetartják a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság értékei.

A beszélgetésen Barack Obama elnökségét is méltató nagykövet megjegyezte: nem tudja, meddig tart a megbízatása Magyarországon, de addig is teljes erőbedobással végzi a munkáját.