7-10 százalékkal lesz olcsóbb az internet

 

Deutsch Tamás a Balatonfüreden rendezett Infotér konferencián tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az internethasználat áfájának csökkentésével mindenkinek körülbelül egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie.

Deutsch Tamás a Balatonfüreden rendezett Infotér konferencián tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az internethasználat áfájának csökkentésével mindenkinek körülbelül egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie. Ezzel várhatóan 7-10 százalékkal lesz olcsóbb Magyarországon 2017 januárjától a vezetékes és a mobilinternet használat. A megfizethetőbb díj pedig sokkal több ember számára teremt lehetőséget az internetezésre – emelte ki.

A miniszterelnöki biztos arról is beszélt, hogy jövő januártól elérhető lesz az internetet eddig nem használók számára a kedvezményes előfizetési árú Digitális Jólét Alapcsomag. Magyarországon a 16-74 éves korosztály 21 százaléka, legkevesebb másfélmillió ember eddig még nem került kapcsolatba a világhálóval.

Legkésőbb 2018-ra Magyarország minden településén legalább egy közterületen és legalább egy középületben ingyenesen elérhető szélessávú wifi szolgáltatás lesz. Emellett 2018 végére az Európai Unióban elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a legalább 30 megabit per szekundumos szupergyors internet - tette hozzá Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos (j) és Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tart a Digitális Jólét Program eddigi eredményeiről a hetedik Infotér konferencián Balatonfüreden 2016. november 9-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A program keretében négy hosszú távú stratégiát fogadott el a kormány: a digitális oktatási stratégiát, a digitális exportfejlesztési stratégiát, a digitális gyermekvédelmi stratégiát és a digitális startup stratégiát.

Deutsch Tamás bejelentette, a Digitális Jólét Program három új fejezettel bővül. Ismertetése szerint az Ipar 4.0 program a magyar gazdaság minden szektorában segíti a digitális átalakulást, a digitális munkaerőprogram a magas fokú digitális szakképzettségű munkaerő képzésére helyezi a hangsúlyt a szakképzés, a felnőttképzés, az átképzés és a továbbképzés rendszerében.

A harmadik terület pedig az 5G szolgáltatás mielőbbi kiépítésére való felkészülés és egy a világméretű szabványok kialakításához tapasztalatokat nyújtó kísérleti program indítása.

A Digitális Jólét Programban megvalósul a leggyakrabban használt tíz közigazgatási ügy teljes mértékű elektronikus ügyintézésének lehetősége, és a közigazgatásban nagy teret adnak a nyílt forráskódra épülő irodai szoftverek beszerzésének.

Európai színvonalú nemzeti sportinformatikai rendszert építenek ki, és olyan javaslatokat is a kormány elé kívánnak terjeszteni, ami segíti a magyar online médiaszektor versenyképességének javítását - sorolta a miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás kiemelte, 2017-től Magyarország az első európai uniós ország lesz, ahol a reklámadó törvény módosításával a globális internetes vállalkozásoknak nem lesz lehetőségük a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó adófizetés elkerülésére. "Arcpirítónak" nevezte, hogy az Európai Bizottság nem az európai gazdaság versenyképességének szempontját tartja szem előtt, hanem a globális internetes vállalkozások "lobbistájaként" próbálja megszüntetni azt a magyar törvényt, amely Európában elsőként végre a közteherviselés körébe vonja a globális internetes vállalkozásokat.

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke elmondta: egyesületük központi témájának azokat a társadalmi problémákat tekinti, amelyek alapvetően meghatározzák életünket, társadalmi és gazdasági versenyképességünket. Kijelentette, hogy az informatika az egyik legjobb eszköze a hatékonyság növelésének.

Az Infotér konferenciát idén hetedik alkalommal rendezik meg november 8-10. között Balatonfüreden.