Elemző: 2018 után egy még erősebb Gyurcsány jöhet

 

Azt, hogy a volt miniszterelnök feleségének politikai ambíciói lennének, az elemző nem tartja valószínűnek, Gyurcsány ugyanakkor bármire képes felszínen maradásért - mondta a Nézőpont elemzője a 180 percben.

Egy újabb választási vereség után megszűnhet a MSZP – mondta a párt elnöke a hét végén.

Molnár Gyula elölről kezdené az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokat, onnan, ahonnan Gyurcsány Ferenc „megvétózta” a Liberálisok és a Balpárt további részvételét. „Ez gyalázat. Bohóctréfa. Vétójog pedig nincs, nonszensz és antidemokratikus” – reagált a DK-elnök eljárására Baja Ferenc, a szocialista politikus azonban később törölte a bejegyzését.


Fodor Csaba a 180 percben

Indul a marakodás

Nagyon nehéz eligazodni a balliberális pártok kommunikációján, hiszen, ahogyan a kvótanépszavazás idején, úgy most is napról napra 180 fokos fordulatot vesznek a vélemények – mondta a Nézőpont Intézet elemzője. Fodor Csaba szerint most azt történik, ami 2014 előtt is: a baloldal a következő egy évben arról fog vitázni, pontosan hogyan induljanak neki a 2018-as parlamenti választásoknak, azaz kezdődik a marakodás a parlamenti mandátumokért.

Gyurcsány forgatja a lapokat

Az MSZP valóban igen komoly kihívás elé kerül a 2018-as voksolás után, ha nem nyer – reagált Molnár Gyula szavaira az elemző, aki ugyanakkor eltúlzottnak látja Dobrev Klárának azt a korábbi jóslatát, hogy már a 2018-as szavazólapokon sem lesz ott a szocialista párt. Az ugyanakkor tény, hogy a szocialista párt hangja egyre puhább, halványabb az összbaloldali egyeztetések során, és a tárgyalásokat egyértelműen Gyurcsány Ferenc dominálja, ő forgatja a lapokat – fogalmazott Fodor.

Dobrev?

Hogy lehet-e, és ha igen milyen szerepe a későbbiekben esetleg Dobrev Klárának, arról az elemző nem akart jóslásokba bocsátkozni, azokat a városi pletykákat azonban, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének politikai ambíciói lennének, nem tartja valószínűnek, a volt miniszterelnök ugyanakkor bármire képes felszínen maradásért, hiszen egy nagyon agresszív, harsány retorikával elérte azt is, hogy a korábban 1-3 százalékon mért DK bekerüljön az Országgyűlésbe és az EP-be is.

Az Együtt és a PM helyében már félnék

Azaz, bár Gyurcsány országosan meglehetősen népszerűtlen politikai figura, a baloldalon még mindig egyértelmű a vezető szerepe, és az is nyilvánvaló, hogy domináns szerepre törekszik, és mindent megtesz majd azért, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a baloldali tortából. Ha kell, háttérbe szorítja a kisebb, marginális szereplőket, Fodor ezért az Együtt és a PM helyében már félne, szerinte ugyanis velük szemben kezd majd el taktikázni, aztán pedig jön az MSZP.

És Molnár is aggódhat

Ebből a szempontból tehát Molnár Gyulának akár igaza is lehet: ha a volt miniszterelnök folytatja a kiszorítósdit, és a baloldal ezzel nem tud mit kezdeni, 2018 után egy még erősebb Gyurcsány jöhet, és valóban kétséges lehet az MSZP jövője – vonta le a következtetést a Nézőpont Intézet elemzője a 180 percben.