Hiányzik egy generáció a magyar űrkutatásból

 

Hatvan éve működik szervezett keretek között a magyar űrkutatás. Bár a területen alig háromszázan dolgoznak, leleményességüknek köszönhetően jelentős eredményeket értek már el.

Az űrkutatás napján ünnepelte évfordulóját a Magyar Asztronautikai Társaság. Alapítása az első műhold, a Szputnyik-1 fellövéséhez kötődik.

Az 1957. október 4-én pályára állított Szputnyik indította el az űrkorszakot, amely akkoriban a magyar űrkutatókat is fontos lépésre késztette.

Hatvan évvel ezelőtt megalakult a Magyar Asztronautikai Társaság, röviden a MANT jogelődje.

Huszonhét különböző foglalkozású ember ült össze, tudván hogy nemsokára sor kerül az első mesterséges holdak felbocsátására, és alakította meg az asztronautikai bizottságot.

Miután az első mesterséges műhold pályára került, óriási érdeklődés támadt a világűr iránt. Megszületett a döntés, hogy a METESZ, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, alakítson egy központi asztronautikai szakosztályt.

Ez a szervezet 1986-ig működött szakosztályi szinten, majd 30 évvel ezelőtt létrejött a MANT.

Almár Iván 60 évvel ezelőtt titkári pozíciót töltött be az asztronautikai bizottságban.

A társaság égisze alatt számos sikeres fejlesztés született az elmúlt évtizedekben, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

„Kiemelhetünk olyan valóban kiváló dolgokat, mint amilyen a Pille, ami a sugárdózist méri a világűrben. Ezt a KFKI-ban magyar kutatók fejlesztették” – mondta el az ismert csillagász az M1 Minden Tudás műsorában.

A magyar szakemberek részt vettek emellett a Halley-üstököst megközelítő szonda építésében, legutóbb pedig a Rosetta és Cassininak űrszondákhoz készítettek berendezéseket.

Pille sugárzásmérő. (MTI Fotó: Balaton József)

Magyarországon az űripar alig 300 embert foglalkoztat, amibe a kutatók is beletartoznak.

„A hazai űrkutató társadalmat sajnos egy elöregedő görbe jellemzi. Egyre többen kapcsolódnak be aktív fiatalok, de van egy hiányzó generáció, a 35 és 50 év közötti korosztály” – mondta el Bacsárdi László, a MANT főtitkára.

Ezért próbálnak mindent megtenni, hogy utánpótlás nevelésére ösztönözzék a hallgatókat és az oktatási intézményeket.