A németeknek elegük lett a bohóckodásból

 

Az Egyesült Államok után Nyugat-Európában is sok százan gondolják viccesnek, hogy bohócjelmezben ijesztgetnek embereket, időnként láncfűrésszel vagy baseballütővel a kezükben. Már Ausztriát és Németországot is ellepték a horrorbohócok, itt azonban zéró toleranciát hirdettek.

A halottakra való emlékezés Amerikában egyet jelent vicces rémisztgetéssel. Persze a politika is beleszűrődik a hagyományokba: sokan Donald Trump és Hillary Clinton-maszkot vesznek fel.

Floridában sárkányok, bohócok, zombik lepték el egy teljes napra az utcákat. Zombi-kerékpáros felvonulással vette kezdetét ugyanis még vasárnap az a 10 napos fantázia fesztivál, amelyet évente Halloweenkor rendeznek meg, azonban ezúttal témájának a "Politikai voodoo és a barbárok szavazóurnája” címet kapta a közelgő választás miatt.

A viccet azonban sokan túlzásba viszik. Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb a horrorbohóc-támadás: az álarcosok közterületen rontanak rá emberekre, gyakran késsel, baltával, baseballütővel, vagy éppen láncfűrésszel ijesztgetik őket.

Ahogy maga a Halloween-ünneplés is átterjedt Európára, úgy ez a vadhajtás is: Németországban több áruházlánc már le is vette a bohócmaszkokat a polcairól, miután a rendőrséghez országszerte több száz bejelentés érkezett ilyen támadásokról. Az is egyre többször előfordul, hogy többen kifejezetten vadásznak a bohócjelmezesekre.

Az emberek ilyenfajta ijesztgetése bűncselekmény, de az ellenük indított bohócvadászat is, nem ronthatnak rá ok nélkül minden bohócnak öltözött jelmezesre -mondta a berlini rendőrség szóvivője.