Okosotthonokba költöznének a magyarok

A magyar lakosok majdnem kétharmada szívesen lakna okosotthonban, jelen-leg azonban kevesebb, mint 10 százalékuk mondhatja ezt el magáról.

Ez derül ki a Siemens és az NRC közös kutatásából. Sokan az „okosítással” járó költségektől tartanak, pedig szakemberek szerint az épület automatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés.

Egy reprezentatív kutatás szerint a hazai lakosság 63%-a költözne okosotthonba, ami alatt olyan különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések központi irányítását.

okosotthon

A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérelhető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helységek hűtése és fűtése életmódunkhoz igazítva, ezáltal nem csak komfortérzetünket növeli, energiafogyasztásunkat is racionalizál-hatja.

A kutatás adatai alapján a lakosság 11%-a gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás.

A különböző okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növeléséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

Az „okosotthon” fogalmát a hazai szakma egyelőre nem definiálta egyértelműen, ezért legtöbbször csak benyomásokra, érzésekre támaszkodva használják a kifejezést. Az „okosotthon” döntően az automatizálás különböző fokozatait fedi le, s egzakt módon kiszámítható, elemezhető a befektetés várható hatása. Az „okos” megoldások tárháza a néhány tízezer forintos beruházástól indul, és felhasználói igény alapján, szinte korlátlanul bővíthető.