Másfél milliót is spórolhat, ha megfogadja a tanácsokat

Több mint 1,5 millió forint mínusz: van, akinek ennyit sikerült spórolnia egy egyedi, építkezőknek szóló fórumon, ahol profi szakemberek nézik át a készülő ház terveit, és még az asztalon spórolnak a lelkes házépítőknek.

Ismét egyre több család vág bele házépítésbe. Sokszor alaposan előkészített tervekkel kezdik meg a munkát, de néha még ezeken is lehet csiszolni. Az utóbbi években sokat fejlődött a technológia. Sokféleképpen lehet építkezni, amit egy átlag építkező legtöbbször nem is ismer. Egy jó választással akár százezreket lehet spórolni.

A szakemberek többsége a megelőzésben hisz, pontosabban abban, hogy még mielőtt elkezdődik az alapozás, vagy egy lakás felújítása, gondosan elő kell készíteni a munkát.

“Úgy gondoltuk, hogy létrehozunk egy olyan fórumot, ahol ténylegesen lehet konzultálni szakértőkkel, és ahol a legfontosabb lenne pont a tervezési szakasz, amikor egy olyan, viszonylag komplex dolgot kéne előkészíteni, mint egy ház építése vagy felújítása” – mondta az M1 Kosár című műsorában Bodnár György, a Tét Consulting Szolgáltató Kft. építésügyi tanácsadója.

Az érdeklődők itt független szakemberekkel tudnak konzultálni, akik nincsenek benne az építkezésben, másrészt a szakemberek egymással is tudnak egyeztetni egy-egy tervrajz felett, így biztos, hogy a lehető legjobb megoldást próbálják megtalálni az építtetőknek.

A fórumon, mint egy kávézóban, egy-egy asztalt körbeülve, építészek, burkolók, szigetelésben, fűtési technikákban vagy akár kertépítésben profi szakemberek pontról pontra átnézik a terveket.

Itt nem egy általános előadást kell meghallgatni a jó építkezésről; mindenki a saját igényeinek megfelelő tanácsokat kapja meg és még spórolnak is az építkező családoknak.

Horváth Margit építész például már többször húzott a költségekből, ami egy házépítésnél több százezer forintos tételeket is jelenthet.

“Általában vázlatterveket hoznak, amibe még van lehetőség belenyúlni egy kicsit. Van olyan, ahol  néha-néha azt kell mondani, hogy semmi pénzéért meg ne csinálják, mert ez annyira rossz és kezdjék előröl” – mondta el a szakember.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szervezők már elkezdtek terjeszkedni is, így nemcsak Budapesten szerveznek találkozókat, hanem vidéki programokon is lehet majd tanácsokat kérni, hogy minden családnak tényleg olyan ház épüljön meg, amit eredetileg megálmodott.