Grafént etettek a selyemhernyókkal: szupererős selymet szőttek

A hordaható elektronika új alapanyaga lehet a Kínában feltalált szén-erősítésű selyem. A szálakat nem mérnökök alkották, selyemhernyók szőtték, miután grafénnal kezelt leveleket ettek.

Több mint tíz éve ismerjük már a grafént, de az atomnyi vékonyságú szénrács ipari felhasználására azóta sem született megoldás.

Kínai kutatók most egy viszonylag könnyen alkalmazható módszerrel álltak elő: grafénnal kevert selyemszálat mutattak be, ami kétszer erősebb a hagyományosnál.

A pekingi Csinghua Egyetem szakemberei grafénoldattal bevont eperfa levelekkel etették a hernyókat, ezek gubóiban később megjelent a különleges szénformáció.

Egy cseresznyevirág szirma tartja meg a világ legkönnyebb szilárd anyagát, egy darab grafén aerogélt, amelyet a kínai Csöcsiang Egyetemen fejlesztettek ki a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban 2013. március 19-én. A grafén aerogél az eddig ismert legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyag, amely különleges fizikai tulajdonságokkal bír: szivacsszerű, súlya 0,16 milligramm köbcentiméterenként, kétszer olyan sűrű, mint a hidrogén, de könnyebb mint a hélium. (MTI/EPA/Long Vej)

Cseresznyevirág szirma tartja meg a világ legkönnyebb szilárd anyagát, egy darab grafén aerogélt. (MTI/EPA/Long Vej)

A projekttől független kutatók a Newsweeknek elmondták: ez a technológia már alkalmas lehet arra, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő vele graféntartalmú anyagot.

A lehetséges felhasználási területek között említik a hordható elektronikát, de rendkívül tartó szövetanyagokat és lebomló orvosi implantátumokat is készíthetnek belőle.

A grafénban a szénatomok méhsejt alakban helyezkednek el, sokan a jövő anyagának tartják, mivel 200-szor erősebb az acélnál, jobban vezeti az áramot, mint a réz, és olyan rugalmas mint a gumi.