A magyar kormány az alapellátást újítaná meg

Az egészségügyi alapellátás megújítása a cél, és az alapellátás-fejlesztési modellprogram kapcsán már vannak olyan eredmények, kezdeményezések, amelyeket érdemes felkarolni - erről Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt szerdán Budapesten.

Az egészségügyért felelős államtitkár a program szakmai konzultációján azt mondta, az egészségpolitika nem önmagáért van, az egészségügyi kormányzat az alapellátás megújítása nélkül “esélytelen lesz azokban a csatákban, amelyeket a következő 15-20 évben meg kell vívni”. Úgy fogalmazott: jó lenne, ha az új rendszer kialakításánál nem a kormánydominancia lenne erősebb, hanem egy szakmai álláspontot tudna a kormányzat felvállalni.

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 vendégeként. Fotó: MTVA Újmédia

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 vendégeként. Fotó: MTVA Újmédia

Jelezte: bízik abban, hogy ha a programban lesz előrelépés, akkor többet tudnak tenni a betegekért, az állampolgárokért.

Papp Magor, az alapellátás-fejlesztési modellprogram vezetője előadásában azt mondta, az alapellátás, ha új kereteket kap, sokkal többre lesz képes. A megújítandó, a háziorvosok által vezetett úgynevezett törzskartonrendszer és az ahhoz kapcsolódó teammunka célja, hogy olyan prevenció valósuljon meg, amelynek köszönhetően nő a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma.

Megreformálják a karton-rendszert

Jelezte, ma is létezik egyfajta törzskarton, azonban szabályozatlan annak adattartalma, a frissítések sok esetben mechanikusan történnek, és nem szolgálja a lakosság egészségben tartását, nem ad érdemi információt a beteg gondozási státusáról.

Ezen kívánnak változtatni a most is modellprogramként futó projekt országossá terjesztésével – erősítette meg a szakember. Papp kiemelte, a törzskarton frissítése ápolói kompetencia lesz, de eredményét az orvos hagyja jóvá, és dönt a páciens további ellátásáról. A teljes praxisra vonatkozó törzskartonfrissítést három év alatt szükséges elvégezni.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke 2012-ben. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kifejtette: a törzskarton tartalma még szakmai egyeztetés alatt van, de például a családi halmozódást mutató betegségek felmérése, a védőoltások egységes rögzítése, az életmóddal összefüggő rizikóállapotok (dohányzás, mozgás, táplálkozás, alkoholfogyasztás) feltérképezése, a rejtett betegségek kiszűrése, gondozása mindenképpen része lesz az adatfelvételnek.

A szakember kiemelte az egyéni öngondoskodás szerepét, hiszen az orvos nem tud a páciens helyett egészségesen, egészségtudatosan élni.

Megszólalt a háziorvos is

Szabó János szabolcsi háziorvos, a svájci projektben közreműködő praxisközösség koordinátora beszámolt arról, tapasztalatai szerint még a halmozottan hátrányos térségekben élők is érdeklődnek saját egészségi állapotuk felől, noha hiányosak az egészségügyi alapismereteik. Hozzátette, fontos, hogy a lakossággal megértessék az adatszolgáltatás és a szűrések fontosságát, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az állapotfelmérés után rendszeresen visszatértek a páciensek átbeszélni a további teendőket.

 

Papp Magor jelezte, a törzskartonfrissítés adattartalmát és struktúráját a szakmai egyeztetések lezárása után véglegesítik.

Hétmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat ápoló tanulóknak

Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram, valamint egy új pszichiátriai épület megépítését szolgáló pályázat kiírását jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán egy másik sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, az ápolói ösztöndíjprogramra 4,4 milliárd, az új pszichiátriai épület megvalósítására 2,7 milliárd forint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrása.