Ritka tengeri kígyó bukkant fel az iráni partoknál

Az Ománi-öböl nyugati partjai mentén halászok ritka tengeri kígyót találtak hálójukban, mintegy 400 kilométerre eredeti élőhelyétől.

A mérges, elevenszülő Günther tengeri kígyó (Microcephalophis cantoris) ritkán látott állat, amelynek lakókörzete az eddigi megfigyelések szerint a Maláj-félsziget nyugati részétől Mianmar, India, Srí Lanka és Pakisztán partjaiig nyúlik.

A hüllőt a Perzsa- és az Ománi-öbölben lefolytatott tengerikígyó-felmérés során lelték meg iráni és francia kutatók.

Szinte minden tengeri kígyó (Hydrophiinae) teljes egészében vízi életmódot folytat. Nincsen kopoltyújuk, ezért a bálnákhoz hasonlóan a felszínre emelkednek levegőt venni. Némileg evezőt idéző farkukkal hajtják magukat előre a vízben.

A Günther tengeri kígyót először 1864-ben fedezte fel a német születésű brit zoológus, Albert Günther. A kígyó híres apró fejéről, minek folytán néha Günther kisfejű kígyójának is nevezik. A hímek testhossza elérheti az 1,4 métert, míg a nőstényeké az 1,8-at.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció – Laticauda colubrina (Fotó: Shutterstock)

A faj képviselőit olyan ritkán szúrják ki, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján adathiányosként van feltüntetve.

A kutatók a kígyó észlelésével kiegészítették az Ománi- és a Perzsa-öböl tengeri kígyóit felölelő új felmérésüket is, amelyet a ZooKeys folyóiratban közöltek.

Globálisan 62 mérges tengerikígyó-fajról van tudomásunk, ezek nagyrészt az indo-csendes-óceáni vizekben élnek. Ez alól kivétel a sárgahasú tengeri kígyó, amely az Atlanti-óceánt leszámítva az összes többiben megtalálható.

A kutatók szerint az új észleléssel a Perzsa- és Ománi-öbölben megfigyelt kígyófajok száma tízre nőtt.