Kárpát-medencei Kinizsi-szövetség alakul

Nagyvázsony község kezdeményezésére Kárpát-medencei Kinizsi-szövetséget hoznak létre a Kinizsi Pál életének fontos helyszíneihez közel eső magyarországi, erdélyi, vajdasági és felvidéki települések - tájékoztatta az MTI-t Nagyvázsony önkormányzata.

A szövetség alapító okiratát az erdélyi Alkenyéren (Sibot) írják alá csütörtökön, a Kinizsi Pál vezette magyar seregek diadalát hozó kenyérmezei csata 537. évfordulóján tartandó megemlékezés keretében. A Veszprém megyei Nagyvázsony azért vállalkozott a Kinizsi-szövetség megszervezésére, mert a községet is magába foglaló birtokot Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta, aki várat épített a településen.

Nagyvázsony, 2010. június 28. A Kinizsi-vár panorámaképe. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagyvázsony, Kinizsi-vár. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szövetségbe Kinizsi ismeretlen erdélyi születési helye kapcsán a székelyföldi Gidófalva és Firtosváralja, temesi bánsága kapcsán a délvidéki Kishegyes és Pancsova, a kenyérmezei csata kapcsán a közeli Csernakeresztúr, halála helyszíne kapcsán Székelykeve, felvidéki származású felesége kapcsán Egyházasbást, és harcostársa Báthori István származási helye okán Géberjén önkormányzatát, illetve – ahol ezt nem lehetett – a helyi magyar közösséget megjelenítő egyesületet, egyházközséget hívták meg.

A Kinizsi Szövetség rövid távú célja a legendás hadvezér szellemiségének ápolása, az összetartozás tudatának az erősítése, a kevésbé ismert települések értékeinek megismertetése, a települések turisztikai vonzerejének a növelése. Az alapítók hosszabb távú célként a felek közötti kulturális kapcsolatok és gazdasági együttműködés erősítését, és további partnerek bevonását is megnevezték.

A szövetség alapítói szerdától szombatig a Hunyad megyei Csernakeresztúron tartják találkozójukat.

Amint Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere az MTI-nek felidézte, Kinizsi Pál olyan magyar hadvezér volt, aki soha nem vesztett csatát, és a törökök fölött aratott 1479. október 13-i kenyérmezei diadala nélkül talán meg sem tudott volna maradni a magyarság, vagy nem tudta volna megőrizni államiságát a Kárpát-medencében.