Nézőpont Intézet: Nem ütközik össze az alaptörvény-módosítás a közösségi joggal

Az alkotmánymódosító javaslat egy komplex jogi szöveg, más korábbi módosító javaslattal ellentétben, amilyen például a Jobbiké volt - mondta Fodor Csaba a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ez kellően alapos ahhoz, hogy alkalmas legyen a kvótacsomag ellehetetlenítésére, de ezzel együtt is illeszkedik az alkotmányos hagyományainkhoz, és ahhoz a nemzetközi gyakorlathoz, amely az egyes államok alkotmányos rendjét is nagyjából jellemzi.

A szocialisták reakciója különösen meglepő annak tükrében, hogy korábban Molnár Gyula a kampányban még arról beszélt, hogy ha lenne olyan javaslat, amely a kvótacsomag megakadályozását szolgálná, akkor azt a párt támogatni tudná. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni – mondta Fodor Csaba, hogy a szocialista párt politikusai nagy utat jártak be kommunikációs szempontól a kvótakampány során az elmúlt bő másfél esztendőben, hiszen először álproblémáról beszéltek a bevándorlás kapcsán, később támogatták a kvótákat, tagadták a terrorizmus és a bevándorlás összefüggéseit, míg végül eljutottak Molnár Gyula nyilatkozatáig.

Ezt veszélyesnek érzi az elemző, mert a népszavazás eredménye is rámutatott arra, hogy túlível a pártpreferenciákon a kérdés megítélése, másrészt korábbi felérésekből is az látszott, hogy a baloldali szimpatizánsok egy nem lebecsülendő része is ellenzi a kvótacsomagot. Mindez komoly hitelességi kérdéseket is felvet.

A Jobbik egy kicsit szorult helyzetben van, mert a kampányt “elbliccelték”, bár szavakban mondták, hogy nemmel kell szavazni, de érdemi kampánytevékenységet nem folytattak – mondta Fodor Csaba, de meg kell várni, hogy milyen módosító javaslatokat terjesztenek majd be.

Budapest, 2014. április 17. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője felszólal a Nézőpont Intézet visegrádi országok (V4) 2013-as kormányzati teljesítményét értékelő konferenciáján Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban 2014. április 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője (MTI/Kovács Tamás)

A Fidesz szavazótábora 2014-ben, ha a listás eredményeket nézzük, 2,2 millió volt, most pedig 3,3 millió embernél is többen mondtak nemet a kvótacsomagra. Ez már önmagában is azt mutatja, hogy nem csak a kormánypárt támogatóiról van szó, hanem ellenzéki szimpatizánsokról is, akik ellenzik ezt a brüsszeli politikát – mondta Fodor Csaba.

Nem ütközik össze az alaptörvény-módosítás a közösségi joggal, mert az egyes európai államoknak van alkotmányos identitása, ez olyan zárt része az egyes alaptörvényeknek, amikre a közösségi jognak sincsen befolyása. Jellemzően az állam területre, a népességre és az államformára vonatkozik minden. Azonban politikai és jogi szempontból arra lehet számítani, hogy lehetnek csörték, mert Brüsszel nem tett le a kényszerbetelepítésről – véli az elemző. A leadott több mint 3,3 millió leadott nem szavazat azonban elég egyértelmű politikai legitimitást biztosít az alaptörvény módosításnak önmagában.