Simicskó: a magyar honvédek helytállása „minden józan számítást” felülírt

A szabadságharcban való részvétel nemzeti ügy volt - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, az aradi vértanúk emléknapján Budapesten, kiemelve: vannak olyan események a magyar történelemben, amelyek egységgé forrasztották a nemzetet, ilyen volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is, amely még inkább összekovácsolta nemzetünket.

Simicskó István a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen azt mondta: Arad egyik tanulsága, hogy nincs az a hadsereg, megtorlás, idegen hatalom, amely útját állná “nemzeti törekvéseinknek”.

A miniszter hozzátette, a történelem során megtanultuk, hogy az életnek igazi értéket csak az a szolgálat ad, amellyel “hazánk ügye felé fordulunk”. A szabadságharcban való részvétel nemzeti ügy volt – hangsúlyozta.

Felidézte: a szabadságharc idején mindössze néhány hónap alatt kellett megszervezni a haderőt. A honvédelmi miniszter szerint viszont a magyar honvédek helytállása “minden józan számítást” felülírt, mert a Magyar Honvédségnek már akkor is volt egy titkos fegyvere: a hazaszeretet.

Budapest, 2016. október 6. Simicskó István honvédelmi miniszter (j2), mellette Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (j), Antall Józsefné, Antall József néhai miniszterelnök özvegye (b) és Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye (b2) Batthyány Lajos és családja nyughelyénél a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen az aradi vértanúk emléknapján, 2016. október 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Simicskó István honvédelmi miniszter (j2), mellette Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (j), Antall Józsefné, Antall József néhai miniszterelnök özvegye (b) és Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye (b2) Batthyány Lajos és családja nyughelyénél a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen az aradi vértanúk emléknapján, 2016. október 6-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az október 6-i nemzeti gyásznapon az első magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajosra, a tizenhárom aradi vértanúra, továbbá nemzeti ügyünk mártírjaira, sok ezer honvédre, hősi halottainkra emlékezünk – közölte a miniszter, megjegyezve: az erős Magyar Honvédség ma is Magyarország, a magyar államiság fontos tartópillére.

A hazaszeretet, a szabadságunk és függetlenségünk iránti vágy óriási, örök érték – emelte ki a miniszter, aki szerint nincs még egy olyan nemzet, amely oly “makacsul küzdene megmaradásáért, mint mi, magyarok”.

Simicskó István megjegyezte: örökségeinket meg kell őrizni a mai korban is, amikor népvándorlás zajlik a világban.

A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen részt vettek és elhelyezték az emlékezés koszorúját mások mellett az államfő és a kormány képviselői, Benkő Tibor vezérkari főnök, Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, továbbá a Budapesti Katonai Attasétestület, több civil szervezet és a fővárosi és a józsefvárosi önkormányzat képviselői.

A Batthyány-örökmécsesnél délután 4 óráig katonai díszőrség mellett bárki gyertyát gyújthat az aradi vértanúk emlékére.