Nógrádi: visszajött a hidegháború

Az Egyesült Államok felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője. John Kirby szerint erre azért volt szükség, mert Moszkva nem tartja be a tűzszünet feltételeit. A szóvivő a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket is kiemelte, a két ország közötti feszültség ugyanis tovább nőtt azzal, hogy szeptember elején az orosz légierő lebombázta a szír lakosságnak szánt segélyszállítmányokat. Hétfőn Moszkva felmondta a fegyverfokozatú plutónium hasznosításáról 2000-ben megkötött szerződést. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint visszajött a hidegháború, de nem az a hidegháború.

Kőkemény a szembenállás Szíriában az amerikaiak és az oroszok között, világháborús veszély azonban nincs. A jelenlegi meggyengült amerikai adminisztráció ugyanakkor nincs abban a helyzetben, hogy a hátralévő néhány hónapja alatt stratégiai áttörést érjen el – állapította meg Nógrádi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. (MTVA)

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. (MTVA)

Hozzátette: Szíriában „gyakorlatilag minden érdek” összecsap. Az amerikaiak meg akarnak szabadulni Bassár el-Aszad elnöktől, az oroszok viszont védik az utolsó földközi-tengeri bázisukat. Ráadásul a törökök három stratégiai céljából kettő Szíriához kötődik: megszabadulni Aszadtól és megakadályozni, hogy létrejöhessen egy autonóm kurd állam – sorolta.

A biztonságpolitikai szakértő ezek alapján úgy vélte, az elkövetkező hónapokban folytatódni fog az öt éve zajló polgárháború, a menekültek száma pedig emelkedik majd. A szír helyzet jelenleg „reménytelen”, és csak egy orosz-amerikai megegyezés hozhat eredményt, de ettől „fényévnyire vagyunk” – húzta alá.