Milliárdok az oktatásnak digitáliseszköz-beszerzésre

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitáliseszköz-beszerzésre az oktatásba - mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Digitális gazdaság - kihívások a munka világában címmel megrendezett konferencia szünetében, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Deutsch Tamás kérdésre válaszolva hangsúlyozta: sok az ilyen eszközökkel jól felszerelt iskola, ugyanakkor sok olyan intézmény is van, ahol hiány van ezekből, de “ez a probléma az előttünk álló valamivel több mint három esztendőben meg fog oldódni”.

Fontosnak nevezte a digitális alapismeretek terjesztését és az informatikus szakemberek képzését is. Hangsúlyozta: nem csupán az a cél, hogy a mainál többen jelentkezzenek ilyen szakokra, hanem az is, hogy az informatikai cégek ne csábítsák el tanulmányaik közben a diákokat, hanem fejezzék be tanulmányaikat és magasan képzett szakemberekké váljanak.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos (j) és Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a Digitális gazdaság – Kihívások a munka világában című konferencia szünetében a Hotel Hungaria City Centerben 2016. október 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Hangsúlyozta: a digitalizáció olyan átfogó, minden ember életének szinte összes vonatkozását érintő folyamat, amely nem csupán az állam, hanem a gazdaság működését is átalakítja. Az alkalmazkodás sikere dönti majd el, hogy Európa és nemzetgazdaságai a folyamat nyertesei vagy vesztesei lesznek.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy százezerszám keletkeznek olyan munkahelyek, amelyeket digitálisan jól képzett emberekkel lehet csak betölteni, de szükség van a kis- és középvállalkozások digitális fejlettségéneke erősítésére is. Ez az a terület, amelyen jelentős az elmaradásunk az európai átlagtól – mondta, hozzátéve, hogy egy már működő programmal mostanra már több ezer kkv-t sikerült elérni.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: történelmi jelentőségű eredmény, hogy az elmúlt öt-hat évben sikerült elérni az elmúlt negyedszázad legalacsonyabb munkanélküliségi, egyben legmagasabb foglalkoztatási mutatóit az országban. Ma már nem a munkanélküliség, hanem több területen a munkaerőhiány az első számú gazdasági probléma – mondta.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke hangsúlyozta: korunk globalizálódó és digitalizálódó gazdaságában a fő kérdések közé tartozik, hogy hol történik az értékteremtés és hová áramlik az ellenértéke. Akárcsak az, hogy a munkaerőpiacok vagy a szociális ellátórendszerek milyen válaszokat képesek adni az új helyzetre. Fontosnak nevezte, hogy új társadalmi alkufolyamatoknak kell kialakulniuk, az embertől a gép által átvett munkafolyamatokban is meg kell jelennie az etikának, a határozott értékrendnek, a “jó munka” fogalmának, és újra kell gondolni a nagy szociális ellátórendszerek finanszírozását is.