Heves szóváltásokkal kezdődött az alelnökjelölti vita

Heves szóváltással kezdődött az amerikai alelnökjelöltek esti televíziós vitája az Egyesült Államokban. A republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine eltérően értékelte a rendfenntartó erők munkáját és a faji előítéletek kérdését. A túlkapásokat mindketten elítélték, ám amíg Donald Trump alelnökjelöltje a rendőrök szidalmazásának befejezését szorgalmazta, addig Hillary Clinton jelöltje az előítéletekről szóló vitát sürgetett. A migráció témáját is eltérően látják: a republikánus induló a bevándorlás szigorításáról, demokrata párti ellenfele viszont bevándorlási reformról beszélt.

Bemutatkozó állásfoglalásában Kaine Hillary Clintont méltatta, akinek szenvedélye mások szolgálata, és “történelmi” kormányt fog felállítani.

Hozzátette, egyik fia a tengerentúlon szolgál az amerikai hadseregben, és “halálra rémít bennünket”, hogy Donald Trump a hadsereg főparancsnoka legyen.

Pence Clinton külügyminiszterségének eredményeit bírálta, mondván, hogy a jelenlegi helyzet Szíriában ennek a politikának az eredménye.

 Mike Pence republikánus és  Tim Kaine demokrata alelnökjelölt.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Mike Pence republikánus és Tim Kaine demokrata alelnökjelölt. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Pence: Kaine és Clinton a múlt folytatását képviselik a gazdaság terén 

Mike Pence republikánus alelnökjelölt szerint a demokrata elnök- és alelnökjelölt, Hillary Clinton és Tim Kaine a múlt folytatását képviselik a gazdaság terén.

Pence hangsúlyozta: a gazdaságot mozgásba hozni csak Donald Trump republikánus elnökjelölt tudja, és ennek egyik eszköze a nagy államadósság kezelése. Hozzátette, hogy Barack Obama amerikai elnök, valamint Clinton gödörbe vezették az amerikai gazdaságot, és háborút hirdettek a széniparral.

Kaine közölte: a demokrata elnökség infrastrukturális beruházásokkal és minimálbér-emelésekkel indítanák be a gazdaság növekedését. Pence adóemelésektől és további államadósság-növekedéstől tart egy demokrata elnökség esetén.

Kaine átfogó bevándorlási reformot ígér

Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt átfogó bevándorlási reformot ígért.

Tim Kaine bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt keményvonalas retorikáját a bevándorlásról és a muszlimok Egyesült Államokba történő beutazásának átmeneti felfüggesztésére tett javaslatát. Hangsúlyozta, hogy Trump ajtóról ajtóra, házról házra járna, hogy okmány nélküli bevándorlókat toloncoljon ki az Egyesült Államokból.

Válaszul a republikánus alelnökjelölt a bevándorlás szigorításáról beszélt, s kiemelte, hogy a saját államában, Indianában, továbbra sem engedélyezi, hogy szíriai menekülteket telepítsenek le az Obama-program keretében.

Vita a rendfenntartó erők megítélésében és a faji kérdésben

Az amerikai alelnökjelöltek, a republikánus Mike Pence és a demokrata Tim Kaine élesen eltérő véleményeknek adtak hangot kedd esti televíziós vitájukon a rendfenntartó erők munkájának megítélésében és a faji előítéletek kérdésének tekintetében.

A műsorvezető egy kongresszusi politikus példáját hozta fel arra, hogy a rendőrök – faji előítéletektől vezérelve – az afroamerikaiakat többször állítják meg és ellenőrzik, mint a fehéreket.

Ezzel mindkét alelnökjelölt egyetértett, Pence azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad “ferdíteni” sem, és a rendfenntartó erőkhöz sem szabad mindig előítéletesen közelíteni. “Abba kell hagyni a rendőrök szidalmazását” – fogalmazott.

Kaine szerint viszont igenis meg kell vitatni ezeket az előítéleteket, a szőnyeg alá söprésük nem segít a gondok megoldásában.

Gyakran Putyin volt a téma

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Oroszországgal való amerikai viszony körül forogtak a külpolitikai témájú kérdések.

“Putyin diktátor” – hangsúlyozta Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt, és emlékeztetett, hogy republikánus vetélytársa, Mike Pence korábban kijelentette: Putyin “vitathatatlanul” erősebb vezető saját országában, mint Barack Obama az Egyesült Államokban. Kaine hozzátette:  aki nem tudja a különbséget a diktatúra és a vezetés között, nem lehet a hadsereg főparancsnoka. Kaine felemlegette, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt kampány-csapatában volt olyan, akinek Kreml-barát kapcsolatai voltak.

Pence felidézte, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton hirdette meg az “újratervezés” politikáját Moszkvával, aminek eredménye  az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig rakétaelhárító rendszert telepít Szíriában. Szerinte a szíriai orosz provokációra Amerikának válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárítási rendszereket telepítenie.