Alelnökjelöltje túrja ki Trumpot?

Trumpra nemcsak maga és az amerikai szavazók jelentik a legnagyobb veszélyt: a Daily Beast cikke szerint alelnökjelöltje is észrevétlenül ellene fordult, és a milliárdos védelmezése helyett végig csak saját magát fényezte.

Mike Pence olyan magabiztosan beszélt a keddi amerikai alelnökjelölti vitán, mintha saját 2020-as kampányára készülne – szerepel a Daily Beast szerdai írásában, melyben Pence megváltozott retorikájára hívják fel az olvasók és a tévénézők figyelmét. Mike Pence gyötrelmes próbavitákkal készült keddi televíziós debütálására. Scott Walker wisconsini kormányzó napokon keresztül gyötörte kínosabbnál kínosabb kérdéseivel, és az álmoderátor sem kegyelmezett neki.

A cikk szerint megérte a fárasztó felkészülés, mert a republikánus alelnökjelölt magabiztosan teljesített a keddi vitán.  Pence rendíthetetlenül, nyugodtan fogadta a kérdéseket, és vitatársa, Tim Kaine folyamatos félbeszakításai ellenére sem billent ki  egyensúlyából: feleselés helyett cinikus kommenteket fűzött feltüzelt demokrata ellenfele szidalmaihoz, és minden mondatot ő fejezett be.

Az “amnézia” már sokszor adott új lökést Trump hanyatló kampányának, így egyértelműnek tűnt, hogy Pence a vita alatt nem fogja védelmébe venni Trump kellemetlen, rasszista, hímsoviniszta kijelentéseit . Azonban az elterelő hadművelet túl jól sikerült: Pence Trumpot tudatlanként, saját magát pedig bölcs irányítóként állította be – ezzel hatalmasat lendített a republikánusok körében elnyert népszerűségén és négy évre korlátozta egy esetleges Trump-adminisztráció kormányzását.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Visszafogott, erőteljes, kissé egoista

Kaine “ütött” először, de mindig Pence-é volt az utolsó szó. Bár az este a pártgyőzelemről szólt, Pence mégis úgy intézte, hogy Donald Trump számtalan hibájának tompítása helyett inkább saját erősségeit hangsúlyozza a közönségnek. Ha egy szlogennel össze lehetne foglalni a keddi vitát, így hangzana: “Trump-Pence 2016″ helyett “Pence 2020″.

A vita hatodik percében már egymásnak estek, de Kaine egyik támadása sem talált igazán célba. Pence nem védte meg Trumpot mexikói kommentjei miatt, Kaine viszont Hillary Clinton email-botrányában bizonyult tehetségtelen védelmezőnek. Ráadásul a közel-keleti háborúk támogatásában sem volt túl meggyőző.

Pence szóra sem méltatta a ellenfele, vagy a moderátor Trump-sértésekkel teli kérdéseit. Magyarázkodás helyett mindig Clintont vádolta, és gunyoros hangneme furcsa módon a megbízhatóság érzetét keltette.

Ügyesen kerülte ki a kérdéseket

Sorra kikerülte Donald Trump adózását, nőkkel való bánásmódját és Oroszországgal ápolt kapcsolatát firtató kérdéseket. Mikor Trump adóbevallásának eltitkolásáról kérdezték, a milliárdos válaszát ismételte meg, nem készült saját védőbeszéddel.

A mexikóiak deportálását sem tagadta, inkább átterelte a témát az illegális bevándorlók veszélyére. Kaine-nel ellentétben nyugodt maradt, így a közönség csak azt hallhatta, ahogy a demokrata alelnökjelölt idegesítő módon folyamatosan félbeszakítja.

Pence  a Clinton-kampány gazdasági tervét is hevesen bírálta, de valahogy elkerülte, hogy magyarázkodnia kelljen Donald Trump terveiről, melyek pontosan 26-szor annyiba kerülnének. Még a szeptember 11-i terrortámadásoknál is ő tűnt hazafiasabbnak: Kaine idegesen bizonygatta, hogy hol tartózkodott a gépek becsapódásakor, Pence viszont arról beszélt, hogy milyen szívszorító nap volt Amerika történelmében.

A vita után Kaine stábja nem nevezte problémásnak Pence erőfölényét, szerintük a  lényeg az, hogy passzívan egymásnak ugrott a republikánus elnökjelölt és az alelnökjelölt. Kaine szóvivője is úgy gondolta, hogy Pence teljesítménye inkább saját 2020-as kampánybeszédéhez hasonlított, nem Trump alelnökjelöltjének bemutatkozó vitájára.