Újabb egymillió dokumentumot szivárogtat ki a WikiLeaks

Három ország kormányát érintő, egymillió újabb dokumentumot szivárogtat ki a WikiLeaks még az amerikai elnökválasztás előtt - jelentette ki kedden Julian Assange, az oldal alapítója és főszerkesztője.

Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange videokapcsolaton keresztül nyilatkozott egy berlini sajtóértekezlet résztvevőinek.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén 2016 augusztusában Fotó: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén Fotó: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Elmondta, hogy a héten megkezdik az anyagok közlését, ennek időzítését és tartalmát nem árulta el. Állítása szerint az elkövetkező tíz hétben, minden héten nyilvánosságra hoznak anyagokat. A kiszivárogtatások között lesznek jelentősebbek, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google internetes vállalatról, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.

Assange cáfolta viszont azt, hogy az amerikai elnökválasztással összefüggő  dokumentumok nyilvánosságra hozatalával kárt akarna okozni Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltnek. Úgy fogalmazott, hogy rosszul idézték ezzel kapcsolatos korábbi kijelentését. Egy augusztus végi interjúban azt ígérte, hogy “több ezernyi” újabb, Hillary Clintonra vonatkozó dokumentumot hoz nyilvánosságra.

A honlap alapítója jelezte, hogy átszervezik a Wikileaks portált, illetve a portál finanszírozási rendszerét, és hamarosan fizetős tagsági rendszert vezetnek be. Hozzátette, hogy csoportjuk bővíti annak a mintegy száz médiumnak a körét, amelyekkel eddig dolgoztak.

A WikiLeaks alapítója ellen 2010-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt. A svéd igazságszolgáltatás ebben az ügyben akarja kihallgatni. Az ausztrál állampolgárságú férfi azonban korábban kijelentette, hogy a szexuális aktus a nő beleegyezésével történt, épp ezért visszautasítja a szerinte politikailag motivált vádaskodást. Őrizetbe vételét megelőzendő Assange 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségére menekült, és azóta is a ott tartózkodik.