Ma van az állatok világnapja

Életünkben meghatározó szerepet játszanak az állatok. E kapcsolatra hívja fel a figyelmet az állatok világnapja, amit Assisi Szent Ferencnek, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-én tartanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) több szempontból is javulást tapasztalt az elmúlt években az állatvédelem területén, de a világnap kapcsán is szeretné felhívni az állattartók figyelmét a felelős állattartás fontosságára –  írja közleményében a szervezet.

Assisi Szent Ferenc élete során azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az állatok világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, hiszen az állatok nem csak boldogabbá teszik életünket, de segítik is mindennapjainkat – olvasható közleményükben.

A NÉBIH állatvédelemért is felelős hatóságként folyamatosan figyelemmel kíséri a házi- és haszonállatok helyzetét és küzd azért, hogy a felelős állattartói magatartás mindenkinek alapvető értékké váljon.

Az elmúlt években jelentősen javult a jogszabályi környezet: kötelezővé vált többek között a kutyák chipezése, tiltottá a gömbakvárium, a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül.

Több száz juhot terelnek a nyár végeztével az alacsonyabban fekvő legelőkre a svájci Valsban 2015. szeptember 17-én. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)

Illusztráció.  (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)

A hatóság adatai szerint folyamatosan emelkedik a chipes kutyák száma, továbbá számottevően csökkent a gyepmesteri telepeken élő állatok létszáma: öt év alatt csaknem tízezerrel kevesebb egyed került be a telepekre. 2015-ben a regisztrált mintegy 21 ezer állatból több mint 16 ezer talált új otthonra.

A háziállatok mellett a haszonállatoknak is jár a megfelelő bánásmód. Ennek biztosítása érdekében az állattartó telepeken kötelezővé vált állatjóléti felelős kijelölése, amihez alapkövetelmény a részvétel az állatjólétifelelős-képzésen.

A NÉBIH ingyenes képzésein az elmúlt három évben több mint 4500-an vizsgáztak le. A hatóság emellett folyamatosan ellenőrzi az állatszállítmányokat is és részt vesz a terület szabályozásáért felelős EU-s munkacsoport munkájában.

A hivatal szemléletformáló kampányaival a lakosság figyelmét szeretné felhívni a felelős állattartás fontosságára. A három éve zajló Szabad a gazdi kampány elsődleges célja az állattartási kultúra színvonalának növelése hazánkban, míg a Látótárs projekt a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A NÉBIH a jövőben az érintett társhatóságok tagjainak képzésébe is bekapcsolódik, hogy hatékonyabbá váljon az állatkínzással kapcsolatos eseteket kezelése – írják a közleményben.

Egy nő tradicionális ukrán ruhában macskájával Kijevben. (Fotó: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Illusztráció. (Fotó: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Örömtelinek tartják, hogy ma már sokaknak kiemelt kérdés az állatvédelem. Ennek ellenére továbbra is látni elborzasztó eseteket: kegyetlen kínzásokat és embertelen tartási körülményeket.

Az állatok amennyire társai az embernek, legalább annyira kiszolgáltatottak is gazdáiknak. A helyzet javításához egyaránt szükség van a felelősen gondolkodó emberekre, a civil szervezetekre és a hatóságokra. E munkában a NÉBIH a jövőben is aktív szerepet fog vállalni – hangsúlyozzák a közleményben.

Állatszeretet fesztivál a fővárosi állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert több mint negyedszázada minden évben megtartja az állatok világnapját. 2009 óta azonban az eredetileg egynapos rendezvényt több napon át tartó programsorozat, az Állatszeretet fesztivál váltotta fel.

Az idei évben az eseménysorozat október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján kezdődik hivatalos megnyitóval, és egészen október 9-ig tart – olvasható az intézmény közleményében.

Vándorpatkánnyal barátkoznak gyerekek a bemutatós állatok standján az Állatszeretet Fesztivál megnyitója után a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014. október 1-jén. Az ötnapos fesztivál keretében többek között az állatok egészségével, gondozásával kapcsolatos kulisszatitkokat ismerhetik meg a látogatók az állatkertben, de kínálnak programokat az állatkert partnerszervezetei is. MTI Fotó: Kovács Attila

Vándorpatkánnyal barátkoznak gyerekek a bemutatós állatok standján az Állatszeretet fesztivál megnyitója után 2014-ben. (MTI Fotó: Kovács Attila)

A fővárosi intézmény mellett több más szervezet is részt vesz rajta, köztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata, az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézet, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Rovartani Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és az Egyetemi Bonsai Club is.

Az Állatszeretet fesztivál részeként október 8-án szombaton tartja meg az intézmény a pedagógusoknak hirdetett nyílt napot, amelyen egész napos program keretében mutatják be az érdeklődő tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak az állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket.