Lefagyott a svéd rendőrség

A szervezet kezdi elveszteni az irányítást azokban a városokban, ahol az úgynevezett no-go zónák vannak. Egyes hírek szerint a svéd rendőrök négyötöde már a leszerelést fontolgatja.

A skandináv országban egy friss jelentés szerint 53 no-go zónát tartanak számom, ebből 15 fokozottan, 6 pedig különösen veszélyes, ahol bármelyik pillanatban bekövetkezhet a robbanás, ha nem csoportosítanak ide át rendőri erőket.

Tömegével mondanak fel a fiatal rendőrök Svédországban, mert úgy érzik, sem megfelelő képzést, sem elég szervezettséget, sem elegendő pénzt nem kapnak ahhoz, hogy felvegyék a harcot az elharapózódó bűnözéssel – mondta el az M1-en a közmédia svédországi tudósítója.

Az elszaporodott bűncselekmények elsősorban nem a mostani migrációs hullámhoz köthetők, sokkal inkább az elmúlt évtizedek elhibázott integrációs politikájával magyarázhatók, amikor egyszerűen nem törődtek a gettósodással, az ott lakók félelmeivel, és kialakultak azok a párhuzamos társadalmak, amelyekben a lakosok a bűnbandáktól való félelmükben egyszerűen már nem mernek a törvényhez, a rendőrséghez fordulni – magyarázta Garam Katalin.

A rendőrség mostani, kritikus helyzete éppen annak tudható be, hogy megkezdődött a kudarccal való szembenézés. Tavaly januárban megindult az átszervezés, ám mostanra kiderült, az teljes káoszt hozott, a rendőrök bevonultak az íróasztalok mögé, így még távolabb kerültek az utcától.

Garam Katalin a hirado.hu-nak ugyanakkor elmondta azt is: nem igazak azok a hírek, hogy a rendőrök nem mernek bemenni ezekbe a zónákba. Az erőszakos cselekmények száma éppen azért növekedett meg, mert mind többször intézkednek főleg drogbandák ellen ezeken a területeken.

A tavaly az országba érkezett 160 ezer ember ugyanakkor jócskán tetézte a bajt, nagy részüket ugyanis ki kellene utasítani, ám a rendőrség a mostani állapotában egyszerűen nem alkalmas erre a feladatra, miközben becslések szerint már ma is körülbelül 12 ezer ember bujkálhat úgy az országban a kiutasítási végrehajtás elől, hogy a rendőröknek fogalmuk sincs, hol vannak – számolt be róla az M1 tudósítója.

A skandináv országban egy idén februári jelentés szerint 53 veszélyeztetett zónát tartanak számom, ebből 15 fokozottan, 6 pedig különösen veszélyes. Utóbbiakban a jelentés szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet a robbanás, ha nem csoportosítanak ide át rendőri erőket.

Bár a hivatalos jelentés kerüli, a svéd sajtó mégis használja a no-go zóna kifejezést ezekre a területekre.

A februári rendőri jelentés, csakúgy mint egy két évvel ezelőtti elemzés ellentmond a budapesti svéd nagykövet korábbi kijelentésének. Nicolas Trouvé a 444.hu hírportál megkeresésére válaszolva azt mondta: „ilyen zónák, bárhogy is nevezzük azokat, nincsenek Svédországban. A svéd jogállam az ország egész területén képes szavatolni állampolgárai biztonságát”.