GKI: kicsit javultak az üzleti várakozások

Szeptemberben hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex az augusztusi mínusz 3,9 pontról mínusz 3,6 pontra erősödött, az üzleti bizalmi index 1,2 pontról 1,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,6 pontról mínusz 18,5 pontra javult szeptemberben.

Az üzleti szférán belül szeptemberben az ipari bizalmi index tovább csökkent, az építőipari és a kereskedelmi emelkedett, a szolgáltatói nem változott. Az iparban az elmúlt és a következő három hónap termelése, valamint a készletállomány megítélése is kedvezőbb lett, a rendelésállományokról – ezen belül az exportról – alkotott vélemény azonban sokat romlott.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstockock

Az építőipari bizalmi index az elmúlt két hónapban tapasztalt csökkenés után szeptemberben érezhetően emelkedett. A magasépítő cégek kilátásai jelentősen javultak, a mélyépítőké ellenben tovább romlottak. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé viszont határozottan javult a közlemény szerint.

A kereskedelmi bizalmi index kissé emelkedett, az eladási pozíció és a rendelések megítélése kedvezőbb lett, a készleteké azonban kedvezőtlenebb.

A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben nem változott az előző hónaphoz képest. Az általános üzletmenet megítélése változatlan, az előző időszak forgalmát kissé kedvezőbben, a következőét viszont borúsabban ítélték meg a válaszadók az  augusztusinál.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, az építőiparban féléves csúcsára emelkedett, ugyanakkor kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvések esetében csak az ipar áremelési terve gyengült, a többi ágazaté erősödött, különösen a kereskedelemé. A felmérés szerint azonban a kereskedelem kivételével minden ágazatban továbbra is nagy többségben vannak az árszínvonal stagnálására számító cégek.

Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az építőiparban jelentősen, az iparban és a fogyasztók körében kissé kedvezőbben, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek esetében viszont rosszabbul alakult augusztushoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi csökkenést követően szinte nem változott. A lakosság várható pénzügyi helyzetét jobbnak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint augusztusban. A fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé javulónak érezték.