Pártkereső honlapot indított a Nézőpont Intézet

A politikai tudatosság erősítését és a pártok közti eligazodást segítő internetes alkalmazást indított a Nézőpont Intézet. Az alkalmazást egy workshop keretében mutatták be a kutatók, majd módszertani kérdésekről is szó esett a rendezvényen.

A Pártkereső weboldalon 6 politikai témakörben, 5-5 kérdésre van lehetőség válaszolni. Az adott válaszok alapján kiderülhet, melyik párt képviseli leginkább a kérdőív kitöltőjének véleményét. Az aktualitást erősíti, hogy a kérdések között szerepel például az október 2-i kvótareferendumon feltett kérdés is.

Illusztráció MTI Fotó: Illyés Tibor

Az online kérdőív elsődleges célja, hogy a kitöltők minél több információhoz jussanak a pártok egyes szakpolitikai és egyéb kérdésekben megfogalmazott álláspontja kapcsán.

A pártoknak lehetőségük volt előre megválaszolni a kérdőívben feltett kérdéseket, ezt a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt kivételével valamennyi felkért párt el is végezte.

Természetesen előfordulhat, hogy a kérdőív kitöltése után nem várt eredményt kap egy határozott politikai elköteleződéssel bíró válaszoló. Ebből ugyanakkor legfeljebb az következik, hogy átgondolja az egyes kérdések kapcsán megfogalmazott saját álláspontját, vagy azt, miért fogalmazott meg a hozzá közel álló párt egy adott választ az egyes kérdésekre. Az alkalmazás tehát e tekintetben is erősíteni kívánja a választói tudatosságot.

A Pártkereső alkalmazásnak ugyanakkor nem célja a válaszolók meggyőzése, illetve befolyásolása. A válaszadás továbbá minden tekintetben anonim, egyénekre vonatkozó adatgyűjtést nem végez a portál.

Hasonló alkalmazásokra külföldi és hazai példák is egyaránt adódnak. A német Wahl-o-Mat elnevezésű projekttel például a fiatal választók politikai döntéshozatalba történő bevonását célozták meg. A hazai példák között említhető a Vokskabin, mely a budapesti Andrássy Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) közös kezdeményezése volt.

A kérdőívet az alábbi linken lehet elérni: http://partkereso.hu/