Naponta félszáz kamionról szednek le migránsokat Calais-nál

Migránsok vertek meg egy magyar kamionsofőrt Franciaországban, a férfi súlyosan megsérült. Magyar fuvarozót most először ért támadás Calais környékén, de a kamionosokat ért atrocitások mindennaposak – mondta el Venczel Katalin az M1 párizsi tudósítója.

Tarthatatlan állapotok vannak a calais-i táborban, a bevándorlók száma már 10 ezer fölé emelkedett. Ezek az emberek szeretnének átjutni Nagy-Britanniába, mégpedig úgy, hogy megbújnak a kamionokban.

A francia fuvarozók szövetsége már többször felhívta a figyelmet arra, hogy milyen jelentős gondok vannak Calais környékén. Azon túl, hogy veszélyben van a sofőrök testi épsége és a rakományuk is, a határőrök még meg is büntetik őket, ha migránsokat találnak a kamionokban – mondta el Venczel Katalin.

Az M1 tudósítója arról is beszámolt, hogy naponta 30-50 közé tehető azoknak a kamionoknak a száma, amelyekről a hatóságok leszednek embereket. Tehát olyan migránsokról van szó, akiknek sikerült a kamionba bejutni.

A migránsoknak egyébként bevett módszere, hogy a sötétben úttorlaszokat emelnek, s ha sokan vannak, akkor nem is tud mit kezdeni a sofőr.

Venczel Katalin információi szerint a magyar sofőrök már jelezték a francia külképviseleteknek, hogy nem érzik magukat biztonságban és úgy érzik, hogy nincs elég rendőr a környéken.