Nem változtat Brüsszel: marad a kvótarendszer

Jean-Claude Juncker szavainak "nincsen köze a közösségi jog alkalmazásához, ami nem fakultatív" - mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Az Európai Bizottság nem áll el a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől annak ellenére, hogy egyesek így értelmezték a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker múlt heti kijelentését, miszerint a szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet kierőszakolni – jelentette ki Margaritisz Szkínász bizottsági szóvivő hétfőn Brüsszelben.

(MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Újságírói kérdésre válaszolva Szkínász leszögezte, Juncker szavainak “nincsen köze a közösségi jog alkalmazásához, ami nem fakultatív”.

A menedékkérők uniós tagállamok közötti áthelyezése folyamatban van, igaz, nem a tervezett ütemben halad – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke röviden a migrációs válság kezeléséről is beszélt a múlt heti évértékelő beszédében. “Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritásra van szükségünk. De azt is tudom, hogy ezt önként kell nyújtani, szívből kell jönnie, erőltetni nem lehet” – mondta.

Szkínász a visegrádi csoporthoz tartozó négy ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – “rugalmas szolidaritásra” vonatkozó javaslatára reagálva elmondta:

“Az európai Bizottság feladata a nézeteltérések áthidalása, nem pedig a szakadékok elmélyítése a 27-ek közt, amelyekbe beletartoznak a négyek is”. A visegrádi csoport államai a migrációs válság kezelésével kapcsolatban azt szorgalmazzák, hogy az EU a menekültbefogadási képesség megítélésében vegye figyelembe az uniós tagországok gazdasági fejlettségét is.

Szkínász rámutatott, hogy a bizottság átfogó szemlélettel rendelkezik a menekültválság kezelésére. “Eredményeket szeretnénk látni” – tette hozzá.