Orbán: „önsorsrontó” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai vezetőinek pozsonyi, nem hivatalos csúcstalálkozója után sajtótájékoztatót tartott, amelyen kiemelte: a tanácskozáson a magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív válasz érkezett. A pénteki összejövetelen 27 állam- illetve kormányfő vett részt.

„A magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív választ kaptunk” – szögezte le az EU-s állam- és kormányfők tanácskozását követő pozsonyi sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök, hozzátéve: a kérdés az volt, hogy a Brexit után vajon lesznek-e, akik követik a briteket, folytatódik-e az EU-bomlása, forgácsolódása.

„Megtudtuk ma – hiszen mindenki nyilatkozott –, hogy senki nem lép ki az Európai Unióból. Együtt folytatjuk, együtt próbáljuk megjavítani az EU intézményi rendszerének működését” – közölte Orbán Viktor.

Brüsszel bevándorláspolitikáján ugyanakkor nem változtatott az uniós csúcs ezen a napon – tette hozzá a miniszterelnök. Sőt, továbbra is a korábbi, „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban, a szétosztás gyorsításáról ugyanis többen beszéltek, mint a migránsok schengeni határokon történő megállításáról – mondta.

Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) bizonyultak az egyetlen olyan csoportosulásnak a tanácskozáson, amelynek tagjai nem csak hogy kilépni nem akarnak az unióból, de konkrét javaslatokat is megfogalmaztak egy sikeresebb, jobb EU-ra.

Mint mondta, menetrendet fogadtak el, amely jelzi a fő állomásait annak a folyamatnak, amelynek végén jövőre Rómában egy dokumentumban lezárják a Brexit utáni önértékelési folyamatot. Ebben meghatározó vélemény lesz a V4-é, amelynek van kikristályosodott véleménye – fűzte hozzá.

Orbán Viktor sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, konkrét döntések születtek a segítségnyújtásról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, és a védekezés költségei jelentősek.

Csoportkép a résztvevőkről az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozóján Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Filip Singer)

Orbán Viktor szerint Németország és Görögország a két kulcsország a bevándorlási helyzet megoldásához. A miniszterelnök a pozsonyi informális EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg – magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

Növelnék a katonai együttműködést

Az EU befolyása a balkáni helyzetre, az ottani események érdemi alakítására folyamatosan csökken, miközben másoké nő – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy az unión kívüli bevándorló táborokhoz, a menekültek regisztrálását végző regisztrációs központokhoz (hotspotokhoz) katonai biztosítás kell, ami ma nem áll rendelkezésre, és ez az egyik fontos ok, amiért Magyarország a közös európai hadsereg felállítását szorgalmazza. Több ország is egyértelműen emellett nyilatkozott ma, növelni kell a katonai együttműködést, ami majd a közös hadsereghez vezethet – mutatott rá.

A kormányfő közölte: szolidárisak ma többféle módon lehetünk Európában, és leegyszerűsített megközelítésre vall azt mondani, hogy aki befogad migránst, az szolidáris, aki pedig nem, az nem az. Azt kell nézni, hogy ki mit áldoz ma Európában azért, hogy Európa biztonságos legyen, ki mennyit költ, milyen erőfeszítéseket tesz azért, hogy Európában az emberek nagyobb biztonságban éljenek – magyarázta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő sajtótájékoztatót tart az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozója után Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Úgy vélte, Magyarország a legszolidárisabb országok közé tartozik, és ha mi nem védenénk meg az EU külső határait, nagy baj lenne más országokban. Magyarország az összes többletköltséget egyedül vállalja, amikor nemcsak saját magát védi, hanem Európa többi népével is szolidáris – fogalmazott.

A migránskérdés nem csak humanitárius kérdés

A miniszterelnök kiemelte: Brüsszelben sokaknak nem világos, hogy a migránskérdés nemcsak humanitárius kérdés, hanem következménye van az identitására azoknak az országoknak, ahova mennek és amelyen átmennek. Magyarország identitását meg akarjuk őrizni – tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a csúcson Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte neki, hogy a kormánya más véleményen van, mint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, így különvéleménynek kell nyilvánítani az általa mondottakat. (Asselborn kedden úgy nyilatkozott, hogy ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.)

Ugyancsak kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a konzervatív politikai gondolkodásban a kulturális ellenforradalom a gyökerekhez való visszatérést jelenti, azt, hogy vissza kell térni a régi európai értékekhez, amelyeket elhagytunk, és ez az eltávolodás az egyik oka annak, hogy nem vagyunk elég sikeresek.

Bécsben folytatják

A miniszterelnök kitért rá: ha most nem sikerült megváltoztatni az uniós politikát, erre legközelebb szeptember 24-én Bécsben tehetnek kísérletet, amikor a balkáni útvonalon érintett országokkal is egyeztetnek, és megpróbálnak a mostani elhibázott bevándorláspolitikáról áttérni az “önvédelmi” politikára. Hozzátette: nem lehet tudni, hogy ez akkor sikerül-e, de Magyarország egy dolgot tehet, sikeres népszavazással elérni a brüsszeli migránspolitika megváltozását.

Orbán: a felminősítés mögött a magyar emberek munkája áll

Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Standard & Poor’s döntéséről pénteken Pozsonyban.

A kormányfő az informális EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján kérdésre közölte: korábban “faarccal” fogadták a leminősítést is, mert hitték, hogy a gazdaság megújítását szolgáló politika meghozza az eredményét, és majd lesznek felminősítések is.

Ez most bekövetkezett, és a magyar emberek nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen, hogy Magyarország jó befektetési célpont – mondta Orbán Viktor.