Ónodi-Szűcs: A betegbiztonság megteremtése a legfontosabb

A betegbiztonság megteremtése az egészségügy kiemelt célja, a meglévő források lakossági igények szerinti elosztásával - jelentette ki az egészségügyi államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán a háromnapos XVIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitóján azt hangsúlyozta, hogy megfelelő válaszok szükségesek a szakma részéről az egészségügyben jelentkező kihívásokra, köztük kiemelten a társadalom elöregedéséből adódó feladatokra.

Hozzátette: a betegek igényeihez igazodó működés megteremtésére van szükség, amelynek fontos eleme a betegfogadási lista, ez a várólistához hasonlóan segítené az ellátást.
Az egészségügyért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a tervezett kórházi kancelláriák létrehozását követően a szakmát érintő döntések meghozatala “jó kezekbe kerül” majd.

A társadalom elöregedése nagy kihívások elé állítja az egészségügyet, erre adott válaszként hozzák létre az emelt szintű ápolási intézményt a szociális ellátórendszer részeként – hangsúlyozta.

A cél a várakozási idő csökkentése

Ónodi-Szűcs Zoltán tájékoztatása szerint az ellátásszervezés átalakításának célja, hogy a betegek és orvosok idejét ésszerűen beosztva csökkenjen a várakozási idő.

Hozzátette, a “következő másfél év csatamezője az egészségügy lesz”.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a szakdolgozói korfa nagy kihívást jelent. Hozzátette, az idősebb szakdolgozók többségükben nem külföldre távoznak, hanem Magyarországon belül változtatnak munkahelyet.

Hangsúlyozta: míg 10-15 évvel ezelőtt a teljesítmény növelésével kívánták elérni az intézmények a bevétek növekedését, addig a mai szabályozás nem kényszeríti erre az egészségügyi intézmények vezetőit.

A hatékony működés alapfeltétele, hogy azt a tevékenységet végezzék el az egyes kórházakban, amelyekre helyben szükség van, ennek megvalósítása pedig az intézmények menedzsmentjének feladata – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Új minőség

Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a szociális ellátórendszeren belül megvalósuló emelt szintű ápolás új minőséget teremt az egészségügyben, hozzátéve, “kapacitás, ágy, finanszírozás nem kerül át a szociális ágazatba”.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke az egynapos sebészet szabálykönyvének felülvizsgálatát sürgette. Hangsúlyozta, hogy az egynapos sebészetet ott kell létrehozni, ahol erre valóban szükség van. Kiemelte: bizonyos kritériumok meghatározására van szükség az intézmények szabályozásában, hogy azok valóban hatékonyan működhessenek.

Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az online várólista 2012-es beindításával egy pozitív folyamat indult el. Azt mondta, a központi nyilvántartási rendszert az adminisztrációs terhek növekedése nélkül kell létrehozni.

Lengyel János, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint a bértárgyalások folyamatába igen széles kört vont be az államtitkárság, az egyeztetés eredménye egyértelműen pozitív.
Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy míg az alacsonyabban képzett szakdolgozók bére az emelés következtében meghaladta a minimálbért, addig a magasabban képzetteké nem közelítette meg a nemzeti átlagbért.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint fontos, hogy nem egyszeri béremelésről van szó, hanem éveken át tartó, folyamatos emelésről.
A péntek délutánig tartó, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség által szervezett konferencián egyebek mellett a táplálkozástudományról és a betegjogokról lesz szó, valamint az osztrák és szlovák járóbeteg-szakellátás jelenéről és jövőjéről szóló előadást hallgathatnak meg a résztvevők.