Vízágyúkkal oszlatták a tanárokat Törökországban

Vízágyúkat is bevetett több száz tüntető tanár ellen a rendőrség pénteken Törökországban, és jó párat őrizetbe vett a demonstrálók közül - adták hírül török szakszervezetek.

A megmozdulás Diyarbakir városában volt, az ország délkeleti, zömmel kurdok lakta részén. A tanárok az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé vonultak az ellen tiltakozva, hogy tömegével függesztik fel őket munkájukból: csütörtökön 11 285 pedagógus járt így, pénteken pedig további 418.

A tüntetők kórusban azt kiáltozták, hogy “vállvetve a fasizmus ellen!”

Diyarbakirban és az azonos nevű tartományban augusztus közepe óta tilos tüntetni az elvetélt katonai puccskísérlet nyomán kihirdetett szükségállapot rendelkezései alapján.

Binali Yildirim kormányfő már múlt vasárnap, Diyarbakirban tartott beszédében kilátásba helyezte több ezer olyan tanár elbocsátását, akik valamilyen kapcsolatba hozhatóak a terrorizmussal, nevezetesen a kurd autonómiáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel. A kurd szeparatizmust illető “átvilágítások” keretében aztán az oktatási minisztérium több tízezer tanárt felfüggesztett munkaköréből annak gyanújával, hogy különböző formában támogatást nyújtottak a PKK-nak.