Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

Kósa Lajos a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az európai emberek nem értik, hogy Brüsszel miért tehetetlen a migrációs válság kezelésében.

Véget ért a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülése Balatonfüreden. A szerdán kezdődött tanácskozás főbb témái között a migráció és az októberi kvótareferendum, valamint családpolitikai kérdések szerepeltek.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülése utáni sajtótájékoztatón a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban azt mondta: az Európai Bizottság több mint nyolc lépésben készíti elő a kötelező betelepítési kvótát. A Bizottság komoly, migránsoként 73 millió forintos bírságot helyezett kilátásba azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be kötelezően migránsokat.

A politikus hozzátette: felső korlát nélküli betelepítési kvóta van. Hazugságnak nevezte, hogy néhány ezer emberről lenne szó, mert senki nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy hány migránst kell befogadni. A Bizottság az elosztási rendszert rögzíti, s az adott országnak annyit kell befogadni, amennyi érkezik – és abból a rá eső részt.

A Fidesz frakcióvezetője szerint hazugságnak bizonyultak a baloldali politikusok állításai a migráció jótékony hatásáról, mert az nem oldja meg egyetlen ország munkaerő-problémáját sem.

Kósa Lajos hozzátette: a belügyminiszter beszámolójából kiderült, hogy a migrációval biztosan nő a bűnözés, elsősorban az erőszakos bűncselekmények száma – sajnos most már Magyarországon is történt ilyen -, és fokozódik a terrorizmus veszélye.

Kósa Lajos kétségbeejtőnek tartja az illegális bevándorlással kapcsolatos brüsszeli álláspontot.

A politikus azt mondta: az európai emberek nem értik, hogy Brüsszel miért tehetetlen a migrációs válság kezelésében. A migrációt meg kell állítani, és ki kell mondani: ne a bajt hozzuk Európába, hanem a segítséget vigyük oda, ahonnan a migránsok jönnek – fogalmazott.

Kósa Lajos szerint azonban a magyarok szerencsés helyzetben vannak, mert – Európában szinte példátlan módon – véleményt mondhatnak a migrációról az október 2-i kvótareferendumon.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a frakció néhány ügyben döntést is hozott. Az egyik, hogy a Monetáris Tanácsban megüresedett helyre Kardkovács Kolost javasolják.

A Földet a gazdáknak programmal kapcsolatban a frakció javasolja a kormánynak, hogy bár az árveréses időszak lezárult, de tartsák még fenn azt a hitelkonstrukciót, amely a kis méretű gazdaságoknak és a földbirtoklási limitet el nem ért gazdáknak lehetőséget biztosít, hogy a földpiacon továbbra is jelen lehessenek.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormány nemcsak biztosan védi a határokat, hanem emberséges is közben.