Merkel: Németország marad

A változás az élet velejárója és jót is hozhat, de a legfontosabb dolgok nem változnak, "Németország Németország marad" - mondta a német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Angela Merkel az őszi parlamenti szezon hagyományosan legfontosabb eseményén, a jövő évi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában kiemelte: a Bundestag pártjainak végig kell gondolniuk, hogy miként adhatnak “tartást és orientációt” az embereknek úgy, hogy ellenállnak a “látszólag egyszerű megoldásokat” hirdető erőknek.

Angela Merkel német kancellár. EPA/WOLFGANG KUMM

Angela Merkel német kancellár. EPA/WOLFGANG KUMM

A demográfiai átalakulás, a globalizáció, a második világháború óta a legtöbb embert menekülésre késztető konfliktusok, az államok szuverenitásának és területi épségének megkérdőjelezése, a terrorfenyegetettség és a Brexit korszakában továbbra is a szabadságra, a biztonságra, az igazságosságra és a szolidaritásra kell összpontosítani, mert ezek az értékek tették sikeres, erős és összetartó országgá Németországot – mondta a kancellár.

Merkel: sokkal jobb a helyzet, mint egy éve 

Sokkal jobb a menekültügyi helyzet, mint egy éve, de van még tennivaló, és “az európai szolidaritás kívánnivalót hagy maga után” – mondta a német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Angela Merkel az őszi parlamenti szezon hagyományosan legfontosabb eseményén, a jövő évi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában a szövetségi kormány menekültpolitikáját érintő bírálatokat visszautasítva kiemelte: az egy évvel ezelőtti parlamenti vita idején uralkodó állapotokkal összehasonlítva megállapítható, hogy sokszorosan jobb a helyzet.

A Németországba érkező menedékkérők száma nagymértékben és tartósan csökken, miközben Németország továbbra is megfelel humanitárius felelősségének – közölte.

Helyesnek bizonyult az uniós külső határok védelmére és a migráció “illegalitásának” felszámolására törekvő politika, az EU-Törökország megállapodás pedig “modellértékű”, alkalmazni kell az észak-afrikai térség országaival kapcsolatban is – mondta a német kancellár.