Kezdődik a falépítés Calais-ban

Rövidesen megkezdődnek a "calais-i nagy fal" építési munkálatai a francia-brit határon. A brit kormány a legutóbbi migránshullám miatt döntött úgy, hogy nem várhatnak tovább, minél hamarabb meg kell akadályozniuk a migránsok átjutását az Egyesült Királyságba.

A brit kormány hamarosan megkezdi a kerítést felváltó 4 méter magas fal építését Calais-ban – írja a The Guardian. A fal 1 kilométer hosszú lesz, a kikötőhöz vezető főútvonal mentén.
Ezen a szakaszon korábban már felhúztak egy kerítést is, de a migránsok egyszerűen átvágták a drótokat és megrohamozták a kikötőhöz tartó teherautókat.
Illusztráció: Kezdődik a falépítés Calais-ban. Fotó: Twitter

Illusztráció: Kezdődik a falépítés Calais-ban. Fotó: Twitter

A közelben felállított menekülttábor lakóinak egy része a sötétség beálltával útakadályokkal lassítja a forgalmat, és a fékezni kényszerülő kamionokra embercsempészek segítségével próbál feljutni.
“Eddig kerítést csináltunk, most a fal következik” – foglalta össze dióhájben a projekt lényegét Robert Goodwill bevándorlási miniszter, aki minél hamarabb megkezdené a munkálatokat.
Hétfőn óriási tüntetés volt a calais-i kikötőhöz tartó úton: a környékről kamionokkal, traktorokkal és személyautókkal alkottak élőláncot a bevándorlás-ellenes tüntetők, akik úgy érzik, a sátortáborok nem csak a közbiztonságot teszik tönkre, hanem a calais-i kikötőhöz tartó forgalomra is komoly veszély jelenteknek.