Zrínyiről és a szigeti veszedelemhez készült új rajzokból nyílt kiállítás Szigetváron

Zrínyi Miklóst, valamint dédunokája Szigeti veszedelem című könyvének legújabb kiadásához készült rajzokat mutatja be az a két kiállítás, amely a szigetvári várban nyílt kedden a Zrínyi-emlékév keretében. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Andrássy-kastélyban berendezett Zrínyi-tárlaton hangsúlyozta: a hős várvédő Zrínyi Miklós példája azt mutatja, hogy mindig lehet és kell is harcolni az elnyomás ellen, küzdeni a nemzetért, a megmaradásért, a szabadságért, sohasem feledve, mi a küzdelem oka, célja.

Elődeinkhez hasonlóan ma is ellen kell állni minden erőszakos hódításnak, mindegy, mely világbirodalom zászlaja alatt, milyen ideológia vagy érdekek nevében jön – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. Szavai szerint ellen kell állni az európai kultúránkat, életmódunkat, keresztény hitünket alakítani vágyó nyomásnak, érkezzen bármelyik égtáj felől vagy belülről. Balog Zoltán Zrínyi Miklóst méltatva emlékeztetett arra, a várkapitány rangját és hatalmát arra használta, amire való, nem pozíciót, hanem feladatot és ezzel kockázatot vállalt.


Zrínyi-emlékév – A Szigeti veszedelemhez készült új rajzokból nyílt kiállítás Szigetváron

Így születnek a hősök, azok a nagyságok, akik a történelmet alakítják, akiket keresztényként, európaiként és magyarként a mi dolgunk tisztelni, a mi dolgunk, hogy emléküket őrizzük – közölte. Zrínyi Miklós életpályája a haza szolgálatában telt, az oszmánokkal szembeni nemzedékek óta folyó harc az ő generációjának már megoldhatatlannak látszott – hívta fel a figyelmet. Zrínyi nem keresett kompromisszumot az oszmánokkal, hanem keményen szembeszállt velük, mert tudta, ellenkező esetben az ország, benne a család sorsa is hosszú távon a pusztulás, az alávetettség lesz – mondta.

Balog Zoltán hangsúlyozta: Zrínyi Miklós azzal a hadsereggel fordult szembe, amely addigra elfoglalta a legerősebb magyar erődítményeket és huszonnégyszeres túlerőben volt Szigetvárnál. A hadiszerencse egy hónapon át tartó, leírhatatlanul kegyetlen és békeidőben kialakult fogalmaink szerint kimondhatatlanul embertelen harcok után elpártolt a védőktől, s ha a szigetieknek nem is sikerült megvédeni a várat, az országrészt és az életüket, maradandó nyomot hagytak maguk után – mondta.

Egy birodalom virágkorát zárta le Zrínyi

Utalt arra, az oszmánok 25 ezer katonát vesztettek, Nagy Szulejmán halálával itt zárult le az oszmán birodalom fénykora, s e küzdelem egyengette a két évvel később megkötött béke útját. Balog Zoltán Somogyi Győző képzőművésznek a Szigeti veszedelem című könyv legújabb kiadását illusztráló rajzainak kiállításán arról szólt, hogy fontos szembe nézni nemzeti múltunkkal, annak révén vagyunk ma azok, akik.

A szigetvári hősök helytállásában, az ő történetükben sok minden van, amiért érdemes élni, és ha elkerülhetetlen, akkor érdemes meghalni is, ez a haza, az otthon, a család, a népünk – hangsúlyozta. A miniszter szerint a ma embere ezen eseményeknek, e hősiességnek a tudományos feltárással, az ismeretterjesztéssel is részévé válhat, de “a királyi út” a kultúra, a művészet.

A Szigeti veszedelem legújabb kiadásában együtt van jelen a már közérthetőbb, 21. századi szöveg és Somogyi Győző tízéves munkával elkészített képei, amelyek nemcsak közel hozzák a múltat, hanem oda is visznek hozzá – mondta. Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke kiemelte: az emlékév arról is szól, hogy a “leporolják a Zrínyi-hagyományt”, ennek érdekében Zrínyi-szobor, -kép, -zenemű készült, történelmi munkák jelentek meg.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Zrínyi Miklósnak kiállítással is emléket állíthattak a szigetvári várban. A vár 1566-os ostromával, a Szigetvárhoz kapcsolódó kutatásokkal foglalkozó, a Zrínyi-kiállítás anyagát összeállító szakértői csapatat tájékoztatása szerint a tárlat arra hivatott, hogy bemutassa Zrínyi Miklós karakterének változását. Azt, miként vált keresztény hősből Habsburg birodalmi hőssé, magyar nemzeti hőssé vagy hogyan jelenik meg ma a művészet interpretációjában.

Az Andrássy-kastély három emeleti termében a Zrínyi családdal, a várvédő Zrínyi Miklóssal és a mostanáig terjedő irodalmi és népi emlékezettel kapcsolatos tablók, képes- és hanganyagok, Zrínyi kardjának másolata található. Kiemelkedő attrakciók a Zrínyit és a szigetvári ostromot ábrázoló festmények.

A másik, Somogyi Győzőnek a dzsámiban nyílt tárlatán a művész több mint harminc rajza vehető szemügyre. Az alkotások magát a várostromot, egy-egy csatajelenetet, karaktert ábrázolnak. A megnyitót követően a Szigeti veszedelem legújabb kiadását is megismerhették az érdeklődők.