Közzétették a netsemlegességről szóló uniós iránymutatást

Közzétette a hálózatsemlegességről szóló uniós iránymutatást az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC), az iránymutatás kiindulási alapot biztosít az egységes távközlési piacról szóló, tavaly ősszel elfogadott uniós rendeletben foglalt előírások következetes alkalmazásához - közölte a testület magyar tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a júniusban közzétett tervezetet több mint 481,5 ezren véleményezték a hathetes nyilvános konzultáció keretében, a válaszok többek között a civil társadalom tagjaitól, közintézményektől, független szakértőktől, internetszolgáltatóktól, tartalom- és alkalmazásszolgáltatóktól és más ágazati érdekeltektől érkeztek.

A vélemények feldolgozását követően a BEREC az iránymutatásokban szereplő bekezdések mintegy felét módosította. A bekezdések között szerepeltek például olyanok, amelyek a visszajelzések alapján félreérthetőek voltak vagy nem voltak elég világosak. Emellett a testület indokolt esetben további példákat illesztett be a dokumentumba, és annak szövegezését nagyobb mértékben összehangolta a rendelet rendelkezéseivel és leírásaival.

www

A testület az iránymutatásokkal együtt egy, a konzultáció eredményét összefoglaló jelentést is közzétett, amelyben ismerteti az érdekeltek visszajelzéseit, valamint azt, hogyan vette ezeket figyelembe a dokumentum kidolgozása során.

Az NMHH korábban ismertette: a netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak.

Az iránymutatásra azért van szükség, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák – tették hozzá.